Podeli:
Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Smrt Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca za čije je ubistvo prilikom privođenja optužen policajac, dovela je dohaosa u SAD. S jedne strane su demonstranti koji žele pravdu za Flojda i zalažu se protiv rasizma i policijske brutalnosti, sa druge strane policija koja se surovo sukobljava sa njima, sa treće su bande koje koriste priliku da opljačkaju što više mogu. Snimci sa nasilnih protesta širom Amerike šokiraju čitav svet.

Na društvenim mrežama se dele novi snimci, a na jednom od njih vidi se policajac iz Njujroka koji jednom demonstrantu skida masku kako bi ga isprskao suzavcem direktno u lice.

Na mrežama se deli i snimak na kojem se vidi kako policajci brutalnu tuku jednog demonstranta.

Pročitaj i:

Tokom noći između subote i nedelje uhapšeno je više od 340 ljudi samo u Njujorku tokom demonstracija zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo tokom privođenja u Mineapolisu.

Povređeno je najmanje 33 policijskih službenika, piše CNN, a neki od njih su pretrpeli i teže povrede. Oštećeno je ili uništeno skoro 48 policijskih vozila tokom protesta. U međuvremenu je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajen odbacio navoda da u policijskim snagama Amerike vlada sistemski rasizam i istakao da predsednik Donald Tramp podržava mirne proteste.

Sa druge strane, CNN piše da prema navodima izvora bliskih Beloj kući postoje neslaganja među Trampovim savetnicima kako bi trebalo da reaguje u krizi.

Komentari

Vaš komentar