Podeli
Foto: TANJUG/AP Photo/Kemal Softic

„Ne volim te Alija Zato što si Balija ... Nosila ti Drina sto mudžahedina Svaki dan...“

Pročitajte još:

Ova se pesma ponovo čula u Srebrenici, gradu u Bosni i Hercegovini koji je sinonim stradanja i genocida, ne samo u BiH već celom svetu. Ono što je posebno tužno jeste da se ova pesma uživo pevala u krugu pravoslavne crkve, tokom slave, piše Al Džazira.

Jula 1995. godine Vojska Republike Srpske, pod komandom generala Ratka Mladića ubila je više u Srebrenici od 8000 ljudi, a hiljade se i dalje vode kao nestali.

Niko srebreničke Bošnjake ne sluša

Prema rečima Damira ef. Peštalića, ovo nije prvi put da se pesme koje slave zločin, ubistvo, tragediju Bosne i Hercegovine, čuju 14. oktobra u Srebrenici. Tako je bilo i proteklih godina kada se slavila “slava Opštine Srebrenica”.

“Ovo je zločin u nizu, a naročito je tako u zadnje četiri godine otkako su na vlasti ove strukture. Veličanje fašizma i nacionalizma, ubistva i zločina, sve što je u normalnim državama zabranjeno, u Srebrenici se dešava i koristi se jer nema zakona. Još je veća žalost što se to dešava kod crkve i u organizaciji Crkve. Kao što rekoh, oni to rade godinama, a naglašeno je posebno u poslednje četiri”, rekao je Peštalić za Al Džaziru.

Kade da se srebrenički Bošnjaci “nisu navikli na ovo, ali slabije reagujemo jer nas niko nas ne sluša“.

“Evo i sad, dok pričamo, policija gore obilazi stanje, možda se i oni vesele… Ovo je stanje koje bi trebalo biti alarmantno kad je Srebrenica u pitanju jer je ovdje počinjen genocid. Nijedan nivo vlasti ne reaguje, vlasti u RS ne reaguju… Mi sad svakog momenta očekujemo da dođe neko pijan, ne d’o Bog nešto gore uradi, pa da se nešto reaguje”, kaže Peštalić, poznat po porukama saradnje i suživota iz Srebrenice i dodaje da posebno boli što nema nikakvih reakcija godinama iako oni pozivaju, upozoravaju, šalju snimke…

“Nemamo mi zaista ništa protiv obeležavanja na dostojanstven način, kamo sreće da se normalno okupljamo ispred crkve i džamije kada su neke svetkovine. Ovo treba da zabrinjava celu Bosnu i Hercegovinu i da se ne čeka neka ozbiljnija stvar”, rekao je on.

Slušamo načelnika Mladena Grujića svaki dan koji govori o zajedničkom životu, kako je napravio neke rezultate, a ovo se dešava i niko ne reaguje… “Naš” načelnik je trebao da pronađe rešenje za ovo, da istakne kako je ovo loše delo i da to zabrani, ali ne… Ovo je javni skup, to ne radi, političke strukture su gore (kod crkve) i to je naravno što se nešto planira, namerno radi, jer žele nas da uznemire. Meni je drago da ima normalnih Srba u gradu kojima to smeta, dodao je Peštalić

Bez reakcija

Čovek ne može da veruje da se u mestu genocida da se dešavaju ove stvari na koje ni međunarodna zajednica ne reaguje, kaže Peštalić.

“Zamislite, OSCE je odmah ispod crkve, nikad nisu reagovali, ni međunarodna zajednica. Imamo i vlast koja nikad nije reagovala, niko ne reaguje. Čovek se pita da li je normalno da živim sa troje dece i ženom 100 metara od crkve, da se pita kako je majkama koje traže kosti svoje dece ili onima koje su ih ukopale ovde?“, pita on.

Na kraju Peštalić ipak ističe nadu kako će jednog dana proraditi zakoni u državi i da će ovakve stvari biti zabranjene.

“Srebrenica mora biti naša državna stvar, nacionalni interes, ne sme da bude politička priča. To je probosanska priča svih naših stranaka koje su za normalnu državu, ali nažalost nema od toga ništa. Srebrenica se češće spominje u drugim kontektstima, pa kad se priča o zloupotrebi donacije onda će se pričati, a kad su posledice prisutne…“, kaže on.

Ne vode računa oni koji bi trebali voditi računa. Obaveza svih normalnih u državi, crvena linija ispod koje ne sme insan ići je ovo zabraniti i tada će slične stvari prestati ili će umanjiti. Ovde je drugačije kad podržavate faštističke stvari, zločinačke politike idologija i za to imate nagradu. Dobijate bolju poziciju, ugled u gradu i onda to otvara prostora da se to dešava. Kada se desi zakon onda će toga biti manje, a više normalnog života, zaključio je Peštalić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar