Podeli
Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Desetine hiljada demonstranata okupilo se danas u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku, uprkos dekretu Vlade o "zabrani okupljanja pet ili više ljudi".

Okupljeni su ignorisali nova pravila i pozvali na puštanje najmanje 20 aktivista koji su uhapšeni ranije danas, prenosi BBC.

Demonstranti su skandirali i mirno protestovali, da bi se na kraju razišli nekoliko sati nakon novog policijskog časa u 18 sati.

Mnogi su podigli tri prsta, što predstavlja simbol protestnog pokreta.

Pročitajte još:

U ranim jutarnjim satima, vlasti su uvele zabranu okupljanja pet ili više ljudi u nastojanju da zaustave “ilegalne” prodemokratske proteste u zemlji.

Privedeno je oko 20 aktivista – čime je broj uhapšenih ove nedelje povećan na 40.

Kao jedan od razloga hitne uredbe vlada je navela blizinu demonstracija kraljevskom konvoju.

Inače, demonstracije u Tajlandu pokrenuli su studenti, zahtevajući ostavku Vlade, održavanje novih izbora, izmenu Ustava i ukidanje represivnih zakona.

Tajland ima dugu istoriju političkih nemira i protesta, ali novi talas protesta podstaknut je februarskom odlukom suda da zabrani popularnu opozicionu prodemokratsku stranku, koju podržavaju mnogi mladi Tajlanđani.

Stranka “Napred u budućnost” (FFP) pokazala se posebno popularnom među mlađim glasačima. Na izborima prošlog marta je na opšte iznenađenje zauzela treće mesto i u parlamentu ima 76 poslanika.

Novi talas protesta ulsedio je u junu, kada je istaknuti prodemokratski aktivista Vankalarm Satsaksit u dobrovoljnom egzilu kidnapovan u Pnom Penu, glavnom gradu susedne Kambodže.

Njemu se od tada gubi svaki trag, a demonstranti optužuju tajlandsku državu da je organizovala njegovu otmicu – što su policija i vlada demantovale.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar