Podeli:
Foto:EPA/NAKE BATEV

Najveće žarište infekcije Covidom19 u Italiji je trenutno u gradu Trevizo, na severu, u centru “Serena” za smeštaj migranata gde je od 300 osoba gotovo polovina zaražena.

Pozitivni su nakon testiranja ne samo migranti, već i deo osoblja koje radi sa njima.

“Za sve su krivi migranti” je preovlađujući ton u većini italijanskih medija, a u istom tonu govorio je i na konferenciji za medije, predsednik regije Veneto Luke Zaja.

On je centar za migrante, bivšu vojnu kasarnu ‘Serena’, “označio kao crvenu zonu iz koje niko ne sme ni izaći ni ući sve dok postoji rizik od širenja zaraze”.

Ali, osim činjenice da je polovina štićenika centra zaražena, punu istinu je preneo samo dnevni list “Il Manifesto”.

Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Zaraza je “ušla” spolja i raširila se među migrante, piše list i podseća da se jedan od zaposlenih u Centru, Italijan u junu vratio iz Pakistana, a da ga vlasti nisu podvrgle ni kontroli ni obaveznom karantinu.

Uz to, zaposleni Italijan, čak i kada je imao prve simptome zaraze nastavio je da radi u menzi Centra, krio je to i pokušao da se leči sam, iz straha da ne bi izgubio posao.

Tek kada je završio u bolnici vlasti su uradile testiranje, pa su prvo otkrili još troje pozitivnih na Covid109, a zatim i ostalih 130.

I ne samo to “Il Manifesto” podseća da su migranti iz Centra “Serena” još u junu protestovali iz straha da bi mogli biti zaraženi jer svi spavaju u prenatrpanim vojničkim spavaonicama.

Protestovali su i humanitarni radnici koji su tražili da se iz centra migranti rasporede u manje prostore, ali je lokalni gradonačelnik Mario Konte, član desničarske partije “Liga” ignorisao njihove zahteve.

“Migranti nisu izvor zarze, oni su žrtve politike bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija koji je, dok je bio u vladi, doneo zakon o bezbednosti prema kojem se migranti zatvaraju u prihvatne centre koji po mnogo čemu, između ostalog i po tretmanu osoba, podsećaju na zatvore”, kaze Monika Tijengo, volonterka lokalne nevladine organizacije ADL Trevizo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar