Podeli
Foto: EPA/JAVIER ETXEZARRETA

Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika, kojeg su zbog skromnog načina života mnogi nazivali najsiromašnijim predsednikom na svetu, podneo je ostavku na funkciju senatora i povukao se iz aktivnog bavljenja politikom. Muhika zagovara teoriju da moć ne menja ljude, već samo otkriva njihovo pravo lice.

Do 2015. godine Hose Muhika (85) je bio je predsednik Urugvaja, a nakon toga je obavljao funkciju senatora.

Ostavku je podneo zbog pandemije koronavirusa.

“U životu postoji vreme kada dolazite i odlazite. Hvala mojim pristalicama koji su me podržavali 26 godina. Godinama u svom vrtu ne gajim mržnju, naučio sam tešku lekciju koju mi ​​je život dao, mržnja te čini glupim”, rekao je Muhika.

S obzirom na njegove godine i hronične zdravstvene probleme, zbog koronavirusa ne može da u potpunosti obavlja svoju dužnost i zbog toga je podneo ostavku.

Foto: EPA/TONI ALBIR

Hose Muhika rođen je 1935. godine u Montevideu, u porodici evropskih doseljenika – otac mu je bio baskijskog, a majka italijanskog porekla. Studirao je pravo, ali ga je ipak više povukla politika. U vremenu kad je cela Latinska Amerika pulsirala pod represijom režima, priklonio se gerilskom Pokretu nacionalnog oslobođenja – Tupamarosima. Bili su inspirisani kubanskom revolucijom, pljačkali su banke i pomagali siromašnima, prkoseći korumpiranim urugvajskim vlastima i iščekujući priliku za državni udar…

Bili su u nemilosti, hapšeni su i mučeni. Sam Muhika je u toj borbi ranjavan šest puta, četiri puta su ga zatvarali, dvaput je bežao iz zatvora, a onda su ga uhapsili i okovali. Zatvoren je proveo ukupno 13 godina, od toga dve u samici.

Foto:

Inače, dok je bio predsednik Urugvaja donirao je 97 posto svoje plate, vozio je automobil Volkswagen Beetle 1987. godište i prodavao cveće, koje je sa svojom suprugom uzgajao u vlastitoj bašti. Živeo je u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Lusijom Topolanski i tronogim psom Manuelom. Nije imao telohranitelje, ni službeni vozni park. Takođe je odbio je penziju koja mu pripada za vreme koje je proveo u urugvajskom senatu.

Hose Pepe Muhika zagovara teoriju da moć ne menja ljude, već samo otkriva njihovo pravo lice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar