Podeli:
Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Hrvatski predsednik Zoran Milanović pozvao je danas banke da uvedu jednogodišnji moratorijum na kredite građanima i preduzećima zbog aktuelne krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“Pozivam banke da ponude moratorijum na 12 meseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, privrednicima i mikro preduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom COVID 19 i to po jasno utvrđenim kriterijima”, naveo je Milanović.

Milanović u izjavi za medije navodi da je reč o kategorijam dužnika koji u normalnim uslovima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama.

“Ono što banke sada nude, uobičajeni je moratorijum u vreme kada je situacija normalna. Moratorijum kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u završnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija”, naveo je Milanović.

Dodao je da će banke u budućnosti moći da nadoknade eventualne gubitke koje će pretrpeti zbog učešća u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti.

“U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorijuma prilagode vremenu i trenutku u kojme živimo”, kaže Milanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram