Podeli
Foto:Nemanja Jovanović

Aktuelni gestovi u Srbiji i Hrvatskoj, smatra Veran Matić, inače specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom, izgledaju sinhronizovano, dobro utemeljeno i deo su trajne rešenosti da se radi na rešavanju konkretnih problema građana, Srba i Hrvata, i u Srbiji i Hrvatskoj. Matić je najavio i obnovu kuća i povratak onih koji su pre 25 godina izbegli iz tog srpskog sela u Krajini.

Matić, koji će prisustvovati 25. avgusta komemoraciji u zaseoku Grubori u Plavnom, naglašava da je vest da u Knin dolazi i grupa bivših meštana Grubora, koji sada žive u Leštanima, sa kojima će se razgovarati o održivom povratku u potpuno napuštene selo. Po njegovim rečima to je dokaz da se neće sve završiti na izjavama i govorima na komemoraciji.

Matić je podsetio da na komemoraciju u Grubore, dolaze, pored predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i dvojice potpredsednika Vlade Hrvatske Tomislava Medveda i Borisa Miloševića, i ministarka regionalnog razvoja, kao i direktor Centralnog državnog ureda za stambeno zbrinjavanje.

„Verujem da to znači i rešenost da se izgradi put i obnove kuće onih koji su izbegli pre 25 godina, a žele da se vrate i da će se pronaći način da njihov povratak bude održiv. Da se vrati život u Grubore i u svako drugo silom napušteno mesto“, naglasio je Matić.

Grubori su selo dvadesetak kilometara istočno od Knina, nedaleko od granice Hrvatske sa BiH.

Punih 20 godina hrvatsko pravosuđe ne uspeva da reši misteriju ubistva šestoro srpskih staraca u selu Grubori 25. avgusta 1995 godine.

Iako se zna da je ubijeno šestoro Srba starosti od 40 do 90 godina, da su ih ubili pripadnici specijalne policijske jedinice ATJ Lučko koji su se tamo našli po naređenju komandanta specijalaca Mladena Markača u akciji čišćenja terena radi osiguranja prolaska “Vlaka slobode” kroz područje Plavnog, a kojim je trebalo da prođe hrvatski državni vrh, za zločin još uvek niko nije odgovarao.

Nakon godina ćutanja, na zločin u Gruboru hrvatska javnost se podsetila nedavno, kada je u sklopu obeležavanju operacije “Oluja” u Kninu, prvi put, hrvatsko rukovodstvo odalo poštu ubijenim Srbima u tom selu.

Pozitivne reakcije na sastanak predstavnika Hrvata u Srbiji sa predsednikom Vučićem, uključivanje predstavnika ove zajednice u vlast u Vojvodini, najave da bi Aleksandar Vučić mogao posetiti neko od mesta stradanja Hrvata u Srbiji, prema Matiću, govori o tome da postoji prepoznavanje i da ovakvi gestovi postaju deo pozitivne spirale.

Pre komemoracije u Gruborima, gde su ubijeni srpski civili, na obeležavanju operacije “Oluja” u Kninu učestvovao je predstavnik hrvatskih Srba, novi član hrvatske vlade Boris Milošević.

Komentari

Vaš komentar