Podeli
Foto:COVER Images / Zuma Press / Profimedia

Dve godine nakon što je poslata poslednja sonda na Mars, ovog meseca i SAD i Kina otpočinju misije na crvenoj planeti, postavljajući tako sasvim novu arenu za svoj rastući rivalitet.

Kineski Tianven-1 lansiran je oko podne u četvrtak sa ostrva Hainan na jugu zemlje, dok će američki NASA rover “Perseverans” svoj put ka Marsu započeti 30. jula. Očekuje se da će obe sonde stići na planetu najbližu Zemlji u februaru naredne godine.

Foto:EPA-EFE/STR

Cilj NASA sonde je da odgovori na pitanja o mogućnostima života na Marsu, uključujući traženje znakova naseljavanja u drevnoj prošlosti planete i dokaza o životu mikroba. Perseverans ima bušilicu koja će koristiti za skupljanje uzoraka jezgara iz stena uz njihovo odlaganje kako bi ih kasnije pregledala misija koja će poći put Marsa.

Ako bude uspeha, kako piše CNN, Perseverans će biti sedma sonda koju je NASA poslala na Mars, a četvrti rover po redu. Sonda “Kjurioziti” koja je sletela na ovu intrigantnu planetu 2012. još uvek šalje podatke sa njene površine.

Potraga za nebeskom istinom

Tianven-1, čije ime simbolično znači “potraga za nebeskom istinom”, prva je kineska misija na Mars. Sonda će orbitirati oko planete pre sletanja rovera na površinu, u nadi da može da prikupi važne informacije o marsovskom tlu, njegovoj geološkoj strukturi, okruženju, atmosferi i mogućim znakovima vode.

Foto:EPA-EFE/STR

U radu objavljenom prošle nedelje, naučni tim koji stoji iza kineske letelice rekao je da će sonda “ući u orbitu, sleteti i pustiti rover u prvom pokušaju, pa koordinirati svoja posmatranja s orbiterom. Nikad nijedna planetarna misija nije to uradila na ovaj način”.

Nasuprot tome, NASA je poslala više orbitera na Mars pre nego što je ikada pokušala da sleti na tlo planete. Odustajanje od sletanja je daleko teži zadatak.

“Ako Tianven-1 bude uspešan, to bi značilo veliki tehnički iskorak”, naveo je predstavnik kineskog tima za istraživanje Marsa.

U ovom radu, kineski naučnici ističu da je lansiranje rovera Tianven-1 šansa da međunarodna saradnja “unapredi naše znanje o Marsu do neviđenog nivoa”.

Sledeće godine na Mars ne stižu samo američka i kineska sonda, već i sonda “Nada” Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je lansirana u nedelju. Ovaj projekat je, inače, prva arapska međuplanetarna misija.

Ništa bez politike

Naučnici koji rade za NASA i Kinesku svemirsku agenciju u prošlosti su gajili kolegijalne veze. Sarađivali su na Međunarodnoj svemirskoj stanici i čestitali jedni drugima na uspešnim misijama, kao kada je došlo do sletanja kineske sonde na daleku stranu Meseca, a Kina bila prva zemlja koja je to ikada uradila.

Foto:Shutterstock

Međutim, svemirska trka ove dve svetske sile neizbežno se prenosi na politički teren. Rane misije NASA, posebno njeno istorijsko sletanje ljudi na Mesec 1969. godine, podstaknute su hladnoratovskim rivalstvom Vašingtona i Sovjetskog Saveza.

Kineski prioriteti

Peking je svestan potencijalnog prestiža koji bi mogao da stekne nadmašivši SAD u svemirskoj trci. Ako Tianven-1 bude uspešan, krajnji cilj je da se pošalje kineska misija na Mars.

Pod predsednikom Si Đinpingom Kina je uložila milijarde dolara u izgradnju svog svemirskog programa, čak i kad je sve agresivnije potvrđivala svoj uticaj na Zemlji i sledila politiku velikog pomlađivanja nacije.

Foto:YouTube / BEEM / Beem / Profimedia

Kineska vlada je u svom trinaestom petogodišnjem planu svemir izdvojila kao prioritet istraživanja. Osim misije na Marsu, Peking takođe planira da lansira stalnu svemirsku stanicu do 2022. i eventualno pošalje sondu na Mesec tokom treće decenije ovog veka.

“Naš sveukupni cilj je da do 2030. Kina bude među glavnim svemirskim silama”, rekao je Vu Janhua, zamenik šefa Nacionalne svemirske administracije.

Lider se zna

Kina je prilično kasno ušla u svemirsku trku. I dok je poslednjih decenija postigla neverovatne korake, za nadmašivanje NASA dostignuća, bilo bi joj potrebno nešto spektakularno, poput sletanja čoveka na Mars.

Foto:COVER Images / Zuma Press / Profimedia

Ova tema je upravo ono što se pojavljuje u spekulacijama američkih i kineskih političara. Početkom svog mandata američki predsednik Donald Trump ovlastio je NASA “da vodi inovativan svemirski program istraživanja kako bi američke astronaute poslala na Mesec i Mars.

“Prema onome što čujem i na osnovu izveštaja, sada smo lider u svemiru”, rekao je Tramp kada je početkom ove godine podigao zastavu na otvaranju Spejs forsa, novog ogranka oružanih snaga SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar