Podeli
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Duško Marković, premijer Crne Gore poručio je danas da će zabraniti sva javna okupljanja ako se pojavi koronavirus.

“Situacija je veoma ozbiljna, vidite da je koronavirus stigao na granice države. Ako se pojavi i u Crnoj Gori, zabranićemo svako javno okupljanje” naglasio je Marković, pišu Vijesti.

On je pozvao građane da promene navike, da izbegavaju masovna okupljanja.

“Nastojaćemo da se smanje javna okupljanja, da se izbegnu takve aktivnosti, neophodno je da građani vode računa o svom ponašanju, da promene navike”, rekao je Marković.

On je objasnio da ukoliko se pojavi virus da će proceniti kojeg će karaktera i nivoa zabrane biti i da li će se odnositi na škole.

“Nadamo se da do toga neće doći”.

Savetovao je građane da izbegavaju rukovanja i grljenja i istakao da je veoma zabrinut zbog koronavirusa, a da će zbog toga zabraniti službena putovanja van zemlje.

“Crna Gora je mala, mala je po prostoru, po populaciji. Imamo čudne navike, Crnogorci imaju čudne navike. Bojim se kada bi virus nekontrolisano ušao u zemlju, da bi to bio problem za celu populaciju, pa i zemlju. Situacija je veoma ozbiljna, vidite da je koronavirus stigao na granice države. Uradićemo sve da zaštitimo naše građane”, rekao je Marković.

On je ukazao na ozbiljnu situaciju u regionu, činjenicu da je cela Italija u karantinu, kao i da su registrovani novi slučajevi u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Premijer je istakao da je juče održao sastanak sa nadležnim službama gde su dogovorene nove mere o kojima je javnost obaveštena – mere zabrane putovanja u države koje su pod snažnim uticajem virusa, kao i druge mere preporuka i upozorenja. On je ukazao i na to da opasnost od koronavirusa nije samo opasnost po javno zdravlje, iako je ono najvažnije, nego i po celu ekonomiju, standard i kvalitet života.

“Vlada i medicinske vlasti će uraditi sve da Crna Gora ne bude pogođena virusom korona, a da ako bude pogođena, to bude u najmanjoj mjeri”, poručuje Marković