Podeli

Nemiri u Belorusiji tek su se na prvi pogled primirili. Nasilje je i dalje svakodnevnica građana Belorusije, a policija ne preza od brutalnog ponašanja ni kada su deca u blizini. Jedan takav potresan snimak podeljen je na Tviteru.

Na Tviter nalogu “Voices from Belarus”, odnosno “Glasovi iz Belorusije” na kojem se, prema zvaničnom opisu, dele priče ljudi koji se nadaju demokratskoj Belorusiji, objavljen je potresan snimak hapšenja demonstranata na stanici metroa.

Ipak, ono što brutalnu scenu hapšenja čini još strašnijom je dečiji glasić koji se čuje u pozadini; dete koje se ne vidi na snimku, ali prisustvuje ovoj sceni nasilja, zacvilelo je: “Mama, plašim se.”

Više od 900 osoba uhapšeno je širom Belorusije pre nekoliko dana na novim demonstracijama čiji učesnici traže ostavku dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Pročitajte još:

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle više od tri meseca.

Uhapšene su hiljade demonstranata, od kojih desetine prijavljuju da su bile izložene mučenju u pritvoru.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar