Podeli
Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Lekari iz Italije i Velike Britanije istražuju potencijalnu vezu između pandemije koronavirusa i teške upalne bolesti dece koja dolaze u bolnice sa visokom temperaturom i uvećanim limfnim čvorovima, prenose mediji pisanje Rojtersa.

Na severu Italije, jednom od najvećih svetskih žarišta COVID-19,  lekari su prijavili neuobičajeno velik broj dece mlađe od devet godina sa teškim oblicima retke bolesti Kavasaki, koja se češće javlja u Aziji.

Slično su uočili i lekari u Velikoj Britaniji, pa je ministar zdravlja Met Hankok na konferenciji za novinare izjavio da je “veoma zabrinut” i da stručnjaci to pitanje pomno analiziraju.

Bolest Kavasaki, čiji je uzrok nepoznat, javlja se kod dece mlađe od pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, uvećane limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

Tokom marta u bolnicu u Bergamu stiglo je više od 20 dece sa teškim vaskularnim upalama, što je šest puta više nego za godinu dana, rekao je dečji kardiolog dr Mateo Ćufreda.

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na koronavirus i da su mu se sa sličnim slučajevima javile kolege iz Madrida i Lisabona.

Pozvao je lekare da dokumentuju svaki takav slučaj kako bi se utvrdilo  da li postoji veza između bolesti Kavasaki i COVID-19 i najavio da će svoja saznanja objaviti u naučnom časopisu.

Komentari

Vaš komentar