Podeli
Foto:TANJUG / EDIB TAHIROVIC

Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja nadležnom državnom tužiocu podneli su krivičnu prijavu protiv osobe s inicijalima I. K. (24) iz tog grada, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje. On je osumnjičen da je u dva navrata oštećenima upućivao uvrede i psovke na nacionalnoj osnovi. Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima juče su bile meta vandalskog napada.

“I.K (24) je to delo, kako se sumnja, izvršio na način što je 31. avgusta, u dva navrata, oštećenima E. P. i M. K. upućivao uvrede i psovke na nacionalnoj osnovi“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Tokom proslave pobede opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, više pripadnika bošnjačke nacionalnosti prijavilo je verbalne uvrede dok je Pljevljak Emir Pilav kazao da su ga fizički napale pristalice opozicije.

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori su juče bile meta vandalskog napada u kojem su razbijena stakla na ulazu i u prostorije ubačen papir s porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”.

Ranije danas, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuo je postupke u vezi sa verskim i nacionalno motivisanim incidentima u Pljevljima.

Bez relativizacije odgovornosti

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori jučer su bile meta vandalskog napada u kojem su razbijena stakla na ulazu i u prostorije ubačen papir sa porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Ombudsman Siniša Bjeković je, u telefonskom razgovoru sa glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom Kadribašićem, rekao da očekuje da će efikasno otkrivanje i procesuiranje odgovornih biti najsnažnija poruka da za takve neprihvatljive incidente ne može i neće biti tolerancije.

Kako se navodi u saopštenju, Kadribašić je naveo da se nada se da će situacija biti što pre relaksirana, zahvaljujući velikom interesovanju i uključenosti brojnih subjekata.

„Nadam se da ovako masovan angažman i odziv brojnih organizacija i institucija šalju jasan signal da se ovakve scene neće tolerisati u Crnoj Gori“, rekao je Kadribašić prenela je Anadolija.

Bjeković je rekao da se nada da će aktivnosti koje provode nadležni dati rezultate i tako uveriti sve koji žive i rade u Crnoj Gori, odnosno koji za nju vezuju svoju budućnost, da za pokušaje destabilizacije neće biti tolerancije i relativizacije odgovornosti.

Komentari

Vaš komentar