Podeli
Alexei Navalny Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kremlj je danas optužio kolege opozicionog lidera Alekseja Navaljnog da ometaju rusku istragu iznošenjem predmeta iz njegove hotelske sobe van zemlje, uključujući flašu vode u kojoj su pronađeni tragovi nervnog agensa novičok.

Nemačka vojna laboratorija i specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile su da je ruski opozicioni lider otrovan “novičokom”, a Kremlj je negirao bilo kakvu povezanost s tim.

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je obelodanio korupciju u vrhu ruske države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku pošto je tu vanredno sleteo avion kojim je putovao od Sibira ka Moskvi, kada mu je pozlilo. Dva dana kasnije je u komi prenet u Nemačku gde su lekari zaključili da je otrovan “novičokom” koji potiče iz sovjetske ere, i dali mu protivotrov, pa se polako oporavlja.

Pročitajte još:

Njegove kolege su, kada su saznale da mu je pozlilo, vratile u njegovu hotelsku sobu i uzeli boce i drugo iz sobe da bi se sve ispitali.

Predmete su kao potencijalne dokaze poslali u Nemačku na ispitivanje jer nisu verovali ruskim vlastima.

“Nažalost, oduzeto je ono što je moglo biti dokaz trovanja”, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Dodao je da “u ovom slučaju ima previše apsurda da bi se bilo kome verovalo”.

“Novičokom” su, po britanskim nalazima, 2018. godine u Solsberiju, u Engleskoj, otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka.

Komentari

Vaš komentar