Podeli
Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Usled klimatske krize i topljenja leda, naučnici su na Antarktičkom poluostrvu – jedinom delu Antarktika koji se nalazi van Antarktičkog polarnog kruga – uočili i mapirali čitava područja mikroskopskih algi koje ozelenjauju ostrvo, stvarajući potencijalni izvor ishrane za druge vrste.

Britanski istraživački tim koji stoji iza istraživanja veruje da će se ove alge proširiti Antarktikom zbog sve većeg globalnog zagrevanja koje utiče i na Južni pol, piše Gardijan.

Skoro dve trećine zelenih algi pronađeno je na malim ostrvima uz Antarktičko poluostrvo koji i ove godine beleže visoke temperaturne rekorde. U nekim oblastima poluostrva, alge su toliko gusto raspoređene da se mogu uočiti iz svemira, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Nature Communications”.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

Naučnici su otkrili da su alge već formirale vezu sa sitnim gljivičnim sporama i bakterijama, što bi moglo prourokovati nova staništa i izvor hrane za životinje koje do sada nisu posećivale Antarktik.

“Ovde se formira nova zajednica i moglo bi doći do početka novog ekosistema, sa novim staništima”, rekao je jedan od autora studije sa Univerziteta u Kembridžu Met Dejvi.

Takođe, istraživanje je pokazalo da alge na Antarktiku – u dužini od 1,9 kilometara – pozitivno utiču na redukovanje emisije ugljen-dioksida.

Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Vodeći autor studije profesor Endrju Grej smatra da će biti sve više zelenih površina na Antarktiku, prenosi Nedeljnik.

“Verujem da će se pojas širiti, ali pre nego što ispitamo da li alge na Antarktiku mogu doprineti smanjenju emisije štetnih gasova, moramo zanti čime raspolažemo i u kojoj meri će se alge ovde razviti”, rekao je profesor Grej.

Naučnici su i ranije primećivali mahovinu ili zelene lišajeve, ali su oni rasli dosta sporije od algi, a u narednom periodu će se istraživati crvene i narandžaste alge i ukupan uticaj algi na kvalitet snega koji reflektuje toplotu.

Biolozi sa Univerziteta u Kembridžu su – koristeći satelitsko i posmatranje na licu mesta – prethodnih šest godina istraživali napredovanje zelenog pojasa na području Antarktika.

Komentari

Vaš komentar