Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Obaveštajci iz Pekinga tvrde da je korišćeno oružje koje prodire plitko pod kožu i zagreva vodu u organizmu

Kineska vojska upotrebila je mikrotalasno oružje kako bi prisilila indijske trupe na povlačenje tokom višemesečnog graničnog sukoba na Himalajima, piše londonski Times pozivajući se na izveštaj objavljen u Pekingu.

Pročitajte još:

Kineske snage pretvorile su dva strateška vrha, koja su zauzeli indijski vojnici, “u mikrotalasnu pećnicu”, prisiljavajući ih na povlačenje. Tako su snage Pekinga zauzele te položaje bez razmene konvencionalne vatre, tvrdi Džin Kanrong, profesor međunarodnih odnosa sa Univerziteta Renmin u Pekingu.

Reč je o sukobu dve nuklearne sile u oblasti Ladah gde nije definisana granica nakon rata 1962. godine u kojem je pobedila Kina. Ovog leta i jeseni u više je navrata bilo tenzija na tom području, a vrhunac je bio sukob vojnika naoružanih šipkama i batinama u kojem je poginulo 20 indijskih vojnika.

Ako je Tajsmova informacija tačna, to bi bio prvi slučaj korišćenja oružja o kojem se pisalo pre desetak godina kao o modelu kojim bi se rešilo pitanje korišćenja municije: s neke od pokretnih platformi ispaljuje se zrak brzinom svetlosti koji prodire vrlo plitko pod kožu i počinje da zagreva vodu u organizmu pa temperatura vrlo brzo raste.

Prema svim poznatim testovima tog oružja, reakcija pogođenog zrakom je beg. Istraživanja su pokazala da, osim izuzetne neprijatnosti, nema trajnih oštećenja nakon izloženosti napadu, ali neka ipak navode da bi duga izloženost mogla imati kancerogene učinke.

Profesor Džin rekao je da je Indija na prepad zauzela dva vrha na južnoj obali jezera Pangong Tso 29. avgusta što je razbesnelo kinesku stranu. Iz centralne vojne komisije je stiglo naređenje da se povrate zauzete kote i to tako da se ne ispali nijedan metak, jer bi to značilo kršenje dogovora sa Indijom.

Profesor je naveo da su se na korišćenje modernog oružja odlučili jer kineski vojnici, koji dolaze iz ravnice, nisu sposobni za kompleksne operacije tako visoko iznad mora.

Nakon što je Tajms objavio tekst, reagovala je indijska vojska tvrdeći da je izveštaj nije istinit.

Ako je zaista korišćeno oružje usmerene energije, to bi bio velik obrt u indijsko-kineskom konfliktu. Indija je deo Kvada, kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga koji je postao platforma za vojnu saradnju. Uz Indiju, članice su SAD, Australija i Japan.

SAD i Indija su 27. oktobra potpisali sporazum o razmeni satelitskih podataka što će Nju Delhiju dati pristup nizu topografskih, nautičkih i vazduhoplovnih podataka koji se smatraju vitalnim za ciljanje projektila i naoružanih bespilotnih letelica, piše Jutarnji list i dodaje da se dogovor Indije i SAD neće menjati ni sa dolaskom Džoa Bajdena u Belu kuću budući da je on rekao da sa optimizmom gleda na buduću saradnju.

Kina će, u skladu s razvojem odnosa Indije i SAD-a, ipak morati da balansira svoj pristup jer je lako vršiti pritisak na Nju Delhi koji je ekonomski i vojno slabiji. Ali, ako Indija na svojoj strani ima i SAD, pa Japan i Australiju, tada će biti potreban mudriji pristup. Posebno ako SAD poboljša odnose s Pakistanom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar