Podeli
Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Kina, Rusija i Kuba dobile su mesto u Savetu UN za ljudska prava, što je američki državni sekretar Majk Pompeo osudio zbog, kako je rekao, istorije kršenja ljudskih prava u tim zemljama. Saudijska Arabija nije uspela da obezbedi svoje mesto u Savetu, a ova odluku pozdravili su aktivisti za zaštitu ljudskih prava, piše AP.

Saudijska Arabija, čijem se izboru protivio veliki broj država, nije uspela da osvoji jedno od 15 upražnjenih mesta u telu od 47 članica. Izbori su održani u sedištu Opšte skupštine UN u Njujorku.

Većina zemalja  nije imala protivkandidata.

Kina i Saudijska Arabija takmičile su se za mesta u grupi Azije i Pacifika u kojoj se pet država kandidovalo za četiri upražnjena mesta.

“Neuspeh Saudijske Arabije da osvoji mesto u Savetu za ljudska prava dobar je podsetnik da je potrebno više kandidata. Da je bilo još kandidata, Kina, Kuba i Rusija  bi možda također izgubile”, rekao je Luj Šarbone, direktor organizacije Hjuman Rajts Voč.

“Nekonkurentno takmičenje kao što je ovo pretvara ovaj svetski izbor u lakrdiju, rekao je on i naglasio da “oni koji krše ljudska prava ne bi trebali da budu nagrađeni mestom u Savetu”.

“Izbor ovih diktatura za sudije UN za ljudska prava je kao da grupu piromana zaposlite u vatrogasnoj brigadi”, smatraju u UN Voču, Udruženju za ljudska prava iz Ženeve.

“Potpuno je apsurdno za UN da izabere Kinu koja je kritkovana zbog ponašanja prema etničkim manjinama i gušenja sloboda u Hong Kongu”, smatraju u ovom udruženju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo osudio je današnji izbor Kine, Rusije i Kube, kao i prošlogodišnji Venecuele. On je rekao da su ovo zemlje sa “gnusnom istorijom ljudskih prava” i da ova odluka dodatno opravdava povlačenje SAD iz ovog tela, koju je Vašington najavio 2018. godine.

On je rekao da će SAD preduzeti sopstvene akcije da kazne one koji zloupotrebljavaju ljudska prava u kineskoj pokrajini Sinđang, Mjanmaru, Iranu i drugde.

Izraelski ambasador pri UN je pozvao sve demokratske zemlje u Savetu da odmah istupe iz ovog “sramotnog i antisemitskog tela”.

Prošle nedelje 40 država je izrazilo “ozbiljnu zabrinutost” u UN zbog masovnog zatvaranja ujgurskih muslimana u logore u Kini.

Saudijska Arabija i Rusija optužene su za gušenje opozicije u vlastitim državama i za uplitanje u ratove u Jemenu i Siriji.

“Saudijska Arabija pogubila je 184 ljudi u 2019. godini. Rusija ubija novinare i truje disidente. Kuba je policijska država”, kritike su udruženja za ljudska prava.

Kuba, Bolivija i Meksiko preuzele su tri raspoloživa mesta u Savetu za ljudska prava koja pripadaju grupi Latinske Amerike i Kariba.

Kina, Nepal, Pakistan i Uzbekistan dobili su mesta u regionu Azije i Pacifika.

Obala Slonovače, Gabon, Malavi i Senegal izabrani su u grupi afričkih država.

Rusija i Ukrajina osvojile su upražnjena mesta u grupi istočne Evrope.

Novim članicama mandat počinje u januaru 2021. i traje tri godine.

Sjedinjene Države napustile su to Savet za ljudska prava UN 2018. nazivajući ga “bednim braniocem ljudskih prava”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar