Podeli
Foto:EPA-EFE/JORGE SILVA

Severnokorejski lider Kim Džong-un naredio je pogubljenje dve osobe, besan zbog pandemije koronavirusa, navodi Seul.

Pročitajte još:

Južnokorejski političar Ha Tae-keung rekao je novinarima da je od obaveštajnih službi dobio podatke da je carinik Severne Koreje ubijen u avgustu jer je dozvolio uvoz robe iz Kine, nepoštujući mere prevencije kovida 19. Zvaničnik je radio u Sinuidžu, gradu na granici sa Kinom.

Južnokorejske špijunske službe navode i da je Kim Džong-un doneo “nerazumne preventivne mere” i da je naložio pogubljenje brokera u oktobru nakon što je severnokorejska valuta von pala u odnosu na dolar.

U okviru histeričnih pokušaja da zaustavi širenje korone i uticaj na ekonomiju, Kim Džong-un je zabranio ribolov i proizvodnju soli iz morske vode kako virus ne bi ušao u zemlju morskim putem.

Severnokorejski lider je i naredio zatvaranje Pjongjanga i severne provincije Jangang u cilju sprečavanja širenja virusa a Pjongjang je navodno i pokušao, bez uspeha, da hakuje bar jednu južnokorejsku farmaceutsku kompaniju koja radi na razvoju vakcine protiv kovida 19, navodi Seul.

Pjongjang i dalje insistira na tome da nijedan slučaj virusa nije registrovan kod njih, što strani eksperti demantuju. Uprkos tvrdnjama da su korona fri zemlja, Severna Koreja preduzima sve mere kako bi sprečila ulazak korone koja bi uništila njihov već slab zdravstveni sistem.

Zbog pandemije, Severna Koreja je bila prinuđena da zatvori granicu sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom i saveznikom i to u trenutku kada su bili pogođeni nizom letnjih elementarnih nepogoda što je dodatno pritisnulo več krhku ekonomiju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar