Podeli
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

U Kaliforniji se kao mera za suzbijanje širenja koronavirusa uvodi policijski čas. Počinje danas, a trajaće do 21. decembra, ali će se produžiti ako bude potrebno. Policijski čas trajaće od 22 sata naveče do pet sati ujutro.

“Virus se širi brzinom koju nismo videli od početka pandemije. Sledećih nekoliko dana i nedelja biće ključni za zaustavljanje talasa epidemije”, poručio je juče guverner Kalifornije Gevin Njusom, koji se prošle nedelje našao na udaru kritika jer je prekršio pravilo koje je sam doneo. Naime, viđen je na večeri gde je bilo 12 ljudi, a prema kalifornijskim pravilima, nije dozvoljeno sastajanje sa više od tri osobe odjednom.

Naredbom, koja će biti na snazi mesec dana, ograničen je broj ljudi na kućnim okupljanjima i aktivnosti van kuće.

Inače, prošle nedelje u Kaliforniji je ukupan broj zaraženih prešao jedan milion.

Nekoliko saveznih država uvelo je obaveze nošenja maski. Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti savetovali su građanima SAD-a da izbegavaju putovanja za Dan zahvalnosti sledeće nedelje. Inače, to je vreme kada se najviše putuje u SAD-u. Prošle godine je za vreme Dana zahvalnosti kroz auerodrome u Americi prošlo oko 26 miliona ljudi.

Broj slučajeva Kovida-19 u Sjedinjenim Državama je dostigao 12 miliona, samo nekoliko dana pre praznika, Dana zahvalnosti, za koji su zdravstveni stručnjaci upozorili da bi mogao da dovede do povećanog širenja zaraze.

Epidemija je do sada odnela četvrt miliona života, više nego bilo kojoj drugoj zemlji sveta, a više od dvadeset američkih država je primorala da uvedu snažne nove restrikcije.

Današnji broj umrlih u SAD-u prvi put od maja prešao je 2000.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar