Podeli
Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

U Mađarskoj bi uskoro mogao nestati jedan od retkih medija koji javlja i ono što Orban ne želi da sluša. Takvih vesti je mnogo i u doba korone, recimo o tome kuda nestaje evropski novac.

“Klubradio” je jedna od najpopularnijih radijskih stanica Budimpešte, a sad je i jedan od retkih medija koji se još usuđuje da kaže nešto kritično o mađarskoj vladi. Ali njegova koncesija ističe za tri meseca i nadležni do sad nisu pokazali nimalo volje za produženje.

Pročitajte još:

“Većina medija u Mađarskoj robovski sledi reči vlade. Za mnoge Mađare je to jedini oblik informacije koji dolazi do njih. ‘Klubradio’ nikad nije tako komunicirao. Mi smo, da tako kažem, prepreka za postupno pranje mozga Mađarima”, kaže Andras Arato, direktor ove stanice.

A takav nezavisan glas je u ovo doba potrebniji nego što je ikad bio: pandemija korone koja divlja po zemlji je i prilika mađarskom premijeru Viktoru Orbanu za grabljenje još više vlasti, tvrde njegovi kritičari.

Daniel Dobrenti je radnik mađarskog Udruženja građanskih prava. Ta nevladina organizacija je nedavno objavila izveštaj u kojem se vidi kako je pandemija dovela do još više korupcije u toj zemlji.

Ventilatori od zlata?

Samo jedan primer je nabavka ventilatora koje je kupilo mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova: “Ventilatori su kupljeni u velikim količinama i po značajno većoj ceni nego što bi to bilo uobičajeno. Samo neki od njih će verovatno biti upotrebljeni na odeljenjima intenzivne nege i kao zaštita protiv epidemije. To je pak drugi problem, povrh činjenice da su kupljeni po daleko većoj ceni.”

Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

Jedan od retkih koji barem načelno ima i politički mandat za istraživanje korupcije na najvišem nivou je Akos Hadzi, nezavisni zastupnik u mađarskom parlamentu. On nas uverava kako je Orbanova vlada upravo prožeta korupcijom i kako je krajnje vreme da Evropska unija tu nešto preduzme: “Ovako ili onako, to se mora rešiti. Vlada ne može da nastavi da krade ili troši sredstva EU-a potpuno bez kontrole. Orban koristi taj novac kako bi platio svojim ljudima i to je način kako on uopšte održava ovaj kriminalni sistrm prevare na životu.”

Ali Orban stalno ponavlja istu priču: odbija sve optužbe, ali odbija i planove EU da finansijska potpora nekoj članici bude povezana s poštovanjem načela pravne države u toj zemlji. Zatražili smo razgovor o ovim temama s portparolom mađarskog premijera, ali on je kratko pre našeg termina otkazao intervju.

Novinari “Klubradija” se još jedino uzdaju u međunarodnu potporu. Odlučni su da nastave svoj posao, pa makar bili još prisutni samo preko interneta. Ali to je redovno nesreća i smrtna presuda takvih malih i nezavisnih medija: tako više neće imati ni prihoda od reklama jer će i publika biti manja. Njima ne treba mnogo: bila bi im dovoljna i vrednost nekoliko ventilatora mađarskog ministarstva koji su najverovatnije nabavljeni evropskim novcem…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar