Podeli:
Foto: Printsceen/YouTube/Svet na dlanu

Uništavanje reke Tare nastavlja se - “Suza Evrope” juče je celim svojim tokom bila zamućena, zbog čega su eko-aktivisti, više nevladinih organizacija, Udruženje raftera i meštani durmitorskog kraja u pomoć zvali UNESCO, koji je pod zaštitu stavio kanjon te reke.

Kao krivca, označili su Vladu i “interesne grupe koje su privatizovale Crnu Goru”.

“U cilju pokazivanja moći interesnih grupa koje su privatizovale Crnu Goru, dozvoljava se potpuna devastacija i uništavanje životne sredine i cele reke, a sve zbog šačice bahatih funkcionera koji su odlučili da ponize sve što znači partiotizam”, saopštili su iz Koalicije za održivi razvoj, koja je juče UNESCO-u dostavila fotografije i snimke zamućene Tare.

Kako prenose Vijesti, Aleksandar Perović iz NVO Ozon, rekao je da se genocid nad narodom Crne Gore upravo sprovodi uništavanjem najvrednijeg prirodnog bogatstva i kulturno-istorijskog nasleđa, kao što je reka Tara – prepoznata i zaštićena i kroz svetsku baštinu.

“Dok se oni koji su na položaje došli otimačinom i vlast održavaju na način koji se ne može posmatrati izvan kriminalnog miljea, beskrupulozno bogate, mi građani treba da budemo uskraćeni onoga što su osnovna ljudska prava, kao što je pravo na zdravu životnu sredinu. Tu poseban značaj imaju vode, koje su deficitarne na našoj planeti, pa je od posebnog značaja ponašanje donosilaca odluka u Crnoj Gori, koji su delima pokazali da temelje brutalnosti okupatorstva, a ne vrednosti slobodarstva”, rekao je on.

Mute i reke i ljude

Komentarišući stanje u kom je poslednjih mesec dana “Suza Evrope”, Perović je rekao da su devastiranje i otimanje reka klasičan dokaz okupatorskih režima:

“Koji očigledno ima nameru da nam uzme i dušu kada samo to ostane, a čini mi se da neće proći mnogo vode Tarom, dok do toga dođe ako se sad i odmah ne suprotstavimo. Lovci u mutnom zamućuju i reke i ljude, a na nama je, ljudima, da reke koje su nam kroz istoriju značile i tek će da znače život, spasimo, a samim tim spasićemo i sami sebe, i kao pojedince i kao vrstu”, rekao je Perović.

☠️Evo kako to izgleda kad se grade pristupni putevi i MHE na pritokama Tare pa se onda sve to spira u rijeku☠️GRIJEH

Posted by Alexandar Dragicevic on Петак, 31. јул 2020.

Iz Udruženja građana “Dalje nećeš moći”, rekli su “Vijestima” da su sa braniocima Durmitora i Tare, zbog alarmantnog stanja u koje je dovedena ta reka, još 17. jula pisali nadležnima, ali da se oni, “po starim navikama nisu udostojili ni da odgovore”.

U pismu poslatom tog dana Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT), Nacionalnoj komisiji za UNESCO, Nacionalnim parkovima Crne Gore i NP “Durmitor”, Opštini Žabljak i tamošnjoj Komunalnoj inspekciji, piše da su njihovi aktivisti ponovo naišli na očigledne nepravilnosti u rekonstrukciji splavarskog doma na lokaciji Radovan Luka: “Koji se nalazi u prvoj zoni zaštite Nacionalnog parka ‘Durmitor’ i kanjona rijeke Tare”.

“Danger” lista

“To dolazi u trenutku kada je UNESCO već upozorio Vladu da će ukoliko nastavi sa ignorisanjem aktivnosti koje ugrožavaju jedinstvenu vrednost zaštićene imovine, status Nacionalnog parka ‘Durmitor’ dovesti u pitanje, te bi on (NP ‘Durmitor’) bio uvršten na crvenu ‘Danger’ listu ugroženih područja svetske baštine (WH list).

Trenutno se nalazimo u situaciji gde privatni investitor bez saglasnosti nadležnih institucija, ne poštujući propisane procedure, proširuje kapacitete zakupljenog objekta u zoni NP ‘Durmitor’ pod zaštitom UNESCO-a, te time krši nacionalnu kao i međunarodnu legislativu”, piše u dopisu.

Istakli su da sumnjaju da su intervencije na objektu sprovedene mimo propisa, zbog čega su nadležne zamolili da hitno reaguju.

“Ovo je samo jedan u nizu sličnih postupaka onih koji su plaćeni da štite prirodna dobra, u slučaju Tare svetsku baštinu, ignorišući građanske inicijative koje javno dobro moraju da brane od javnih institucija”, rekli su branioci Durmitora i Tare i aktivisti udruženja “Dalje nećeš moći”.

Milorad Mitrović iz NVO Breznica, kazao je “Vijestima” juče da je Tara zamućena nizvodno od ušća Bjelojevićke reeke i uzvodno od Mojkovca – zbog probijanja puta i gradnje mini hidroelektrane na toj reci.

“Inače dve mHE grade braća Mišnjić, od kojih je jedan aktuelni predsednik Opštine Mojkovac. Tara je skoro mesec potpuno mutna. Podneli smo iniciajtive za inspekcijski nadzor, inspektoru za vode i Ekološkoj inspekciji. Reka Tara i njen kanjon, koji je najdublji u Evropi i po svojoj veličini, posle Kolorada, drugi u svetu, pod dvostrukom je zaštitom, kao svetska kulturna i prirodna baština UNESCO-a i zaštitom programa Man of biosphere (čovek i biosfera). Koliko mi zaista brinemo i štitimo ono što je zaštićeno, pokazuje ova činjenica – da nismo sposobni i kadri da sa obale jedne od najčistijih rijeka uklonimo i prestanemo da organizujemo i odlažemo otpad”, kazao je on.

Zamutili reku, oterali turiste

Zbog zamućene reke turisti su juče sa Tare pošli uz negodovanje, a rafterima su tražili da im vrate novac uplaćen za splavarenje “jer su prevareni”.

To je “Vijestima” kazao predsednik “Udruženja raftera i stanovništva NP Durmitor”, Veljko Ostojić, ističuči da je juče ružna slika pošla u svet.

Foto. Facebook/Alexandar Dragicevic

“Moram da pitam aktere ovog vandalizma – dokle treba da šaljemo ružne slike u svet, o turizmu i našoj ‘Suzi Evrope’ – Tari. Pandemija kovid-19 uzela je svoj danak i uništila firme koje se bave raftingom, još treba i ljudski faktor da nam uništi ovo malo gostiju što dođe”, rekao je on.

Ispričao je da je juče na splavarenje odvezao grupu turista iz Belgije, ali se avantura pretvorila u moru.

“Vratili smo im polovinu novca, jer su rekli da su prevareni zato što su im u mojoj agenciji rekli da je voda čista i da se, maltene, može piti. Apelujem na sve relevantne institucije da reaguju i spreče dalje zagađivanje i mutninu Tare”, rekao je.

Naći krivca i utvrditi štetu

Iz NVO Green Home poručili su da je “bahato kršenje zakonskih propisa na Tari prevršilo svaku meru i reka odumire”.

“Svako ko je doprineo ovakvoj situaciji mora da odgovara, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta”, rekli su iz te NVO, osuđujući stanje u kom je reka Tara.

Komentari

Vaš komentar