Podeli
Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je danas da premijer i predsednik ne treba da znaju detalje o istragama, ali da moraju da poseduje neke informacije o slučajevima.

Josipović je u gostovanju na Dnevniku Nove TV rekao je da Zakon o kaznenom postupku jasno govori da su istrage tajne, ali da postoje slučajevi u kojima vlast mora da zna da se nešto događa.

“Vidimo da nisu tajne jer svako malo imamo informacije u medijima. Načelno, o tome ne bi trebalo smeli da raspravljaju ni premijer, ni predsednik. No, kada bismo gledali ustavna ovlašćenja i obaveze predsednika i premijera, postoje slučajevi u kojima moraju znati da se nešto događa”, rekao je Josipović i dodao da oni ne treba da znaju detalje istrage, već da poseduju određenu informaciju.

Otkrio je da su njega o takvim stvarima obaveštavali.

“Događalo se da se planiraju neki sastanci i da treba da se nađem sa nekom osobom kao predsednik države, pa onda od SOA dobijem informaciju da je to kompromitovana osoba, te da je bolje da se s njom ne nalazim”, rekao je bivši predsednik i dodao da bi takva praksa trebala ostati i dalje.

Kada je reč o bezbednosnim proverama osoba, Josipović kaže da mora postojati razuman nadzor svih koji vrše javne dužnosti.

“Ovog trenutka bih istakao potpuno neadekvatno uređenje bezbednosnog nadzora pravosudnih službenika. Sudije su pod bezbednosnom proverom samo na početku mandata, a to je vreme kada većinom i nisu izloženi mogućim koruptivnim uticajima” rekao je Josipović.

Josipović je rekao da ga neke stvari u pravosuđu i progonu kriminalaca čude.

“Postoji sklonost da se kreiraju veliki, mega postupci u kojima imate 10-15 okrivljenih za 7, 8, 10 ili 20 kaznenih dela, koji delom zastare, a delom ne. Takve postupke je gotovo nemoguće u nekom razumnom roku dovesti do kraja. Kasnije bes bude na sudijama”, objasnio je Josipović.

Komentari

Vaš komentar