Podeli
Foto:printscreen/CNN/[email protected]_tomsk

"Udovi beživotnog tela vise sa nosila na jednom od odeljenja kovid bolnice, a samo nekoliko metara dalje pacijenti s koronavirusom bore se za život", ovo je samo jedna od scena koje opisuju horor atmosferu u ruskim bolnicama u vreme pandemije.

Na jednom od videa koji se šire društvenim mrežama vidi se starija žena kako teško diše, a njena očajnička borba za dah čuje se u pozadini uznemirujućih snimaka, koji su nastali u jednoj od bolnica širom Rusije, piše CNN.

“Ovako izgledaju naše noći: Zastrašujuće”, kaže muški glas na snimku koji je CNN-u ustupio “Lekarski savez”, ruski lekarski sindikat, a kažu da su snimci nastali sredinom oktobra i snimio ih je član bolničkog osoblja u Uljanovsku, gradu oko 700 kilometara istočno od Moskve.

“Još ih je dvoje dole na našem odeljenju”, kaže on dok snima jedan leš.

Pročitajte još:

“Ovako Kovid-19 ubija sve.”

Ovaj uznemirujući video samo je jedan od nekoliko koje je CNN dobio, a koji otkrivaju zastrašujuće uslove u prenatrpanim bolnicama. Neki snimci prikazuju mrtvačnice s golim telima, nagomilanim jedno na drugo na prljavim podovima, koji podsećaju na horor film, a ne na bolnicu.

Tačan broj umrlih niko ne zna

Dok se Rusija bori da pandemiju stavi pod kontrolu, ovi snimci su jedan od nekoliko znakova koji ukazuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva daleko veći nego što pokazuju službeni podaci.

U Rusiji kažu da je od 16. novembra više od 33.000 ljudi umrlo od koronavirusa. Međutim taj broj osporavaju kritičari koji kažu da Kremlj umanjuje brojke.

“Mislim da je stvarna brojka oko 130.000 ljudi”, kaže Aleksej Rakša, bivši statističar u vladi, koji je svoje procene napravio na osnovu službenih podataka o prekomernim smrtnim slučajevima – broju smrtnih slučajeva koji su iznad onoga što bi se normalno moglo očekivati ​​- kako bi procenio danak pandemije.

Koristeći podatke lokalnih registara, Rakša procenjuje da je Rusija od aprila do novembra dosegla oko 160.000 do 170.000 više smrtnih slučajeva. Otprilike 80 odsto ovih smrtnih slučajeva pripisuje koronavirusu, što je prosečan broj prikupljen iz sličnih statistika koje su objavile zapadne zemlje.

Foto:REUTERS/Anton Vaganov

Između aprila i septembra 2020., službeni ruski podaci o prekomernoj smrtnosti iznosili su otprilike 117.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na prošlu godinu, navodi Rostat, ruska statistička agencija. Ipak, službeni broj smrtnih slučajeva od kovida19 za to razdoblje je oko 21.000 ljudi.

Još nema dostupnih podataka Rostata za oktobar i novembar, ali sudeći prema službenim podacima koje je objavio nacionalni centar za odgovor na koronavirus, širenje pandemije je ubrzano.

Kako broje smrtne slučajeve

Rakša kaže da je napustio Rostat u julu, nakon što se javno oglasio o načinu na koji agencija broji smrtne slučajeve povezane s koronavirusom. Kaže da je nesklad između službenih podataka i njegovih proračuna izražen zbog načina na koji Rusija klasifikuje svoje žrtve od korone.

Rostat koristi četverostepeni sistem klasifikacije, objašnjava Rakša. Prema veb stranici agencije, to su:

1. pacijent je bio pozitivan na Covid-19 pre smrti;

2. pretpostavlja se da je Covid-19 glavni uzrok smrti, ali bi ga trebalo potvrditi obdukcijom ili daljim istraživanjem;

3. virus je doprineo smrti onih koji imaju neke osnovne bolesti;

4. potvrđen je Covid-19, ali se ne smatra glavnim uzrokom smrti.

“Samo prvi stepen, kada se pacijent pozitivno testira na koronavirus pre smrti, beleži se kao smrt od koronavirusa”, rekao je Rakša za CNN.

Prema njegovim rečima, smrt u ostala tri slučaja izostavljena je iz službenih podataka.

Ni rusko ministarstvo zdravlja, nadzornik javnog zdravstva “Rospotrebnadzor”, niti Rostat nisu želeli ove podatke da komentarišu.

Ova metoda prebrojavanja razlikuje se od smernica Svetske zdravstvene organizacije koja kaže da bi trebalo da se ubrajaju svi smrtni slučajevi povezani s Covidom-19, osim ako za bolest postoji ‘jasan alternativni uzrok koji se ne može povezati s Covidom’.

Foto:printscreen/CNN

Ruska “predstava” za svet

Međutim, dok se bori protiv pandemije, Rusija i dalje izvodi dobru predstavu.

U avgustu je uz veliku pompu postala prva država koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa, Sputnik V, čak i pre nego što su započela ključna ispitivanja faze 3. Ta vakcina, koje su strani naučnici dočekali sa skepsom, još uvek nije u širokoj primeni.

CNN je takođe dobio pristup vrhunskoj privremenoj bolnici protiv koronavirusa s 1.300 kreveta u Moskvi, postavljenoj u dvorani za klizače, sa svetskog prvenstva, zvanoj “Ledena palata”.

“Kriza je komplikovana, ali njome se može upravljati”, rekao je glavni lekar Endru Škoda za CNN dok je reportere vodio u obilazak. “Ovde imamo svu potrebnu dijagnostičku opremu, ultrazvuk, anesteziju i ventilatore.”

Visoko gore, gigantski ekran na kojem publika obično prati rezultate klizanja ili hokeja na ledu, sada se koristi za prikazivanje filmova pacijentima dok se podvrgavaju lečenju.

Glavni lekar rekao je da je bolnica potpuno digitalizovana, da svaki pacijent dobija narukvicu s QR kodom koji povezuje sve njihove zdravstvene kartone.

“Ovo je standardna nega u Moskvi, ali i šire”, rekao je.

Foto:REUTERS/Maxim Shemetov

Lekari ne primaju starije pacijente

Ipak, ova ružičasta slika zemlje koja u potpunosti kontroliše pandemiju, s mrežom prostranih medicinskih ustanova, čini se da je sve više u suprotnosti sa sve češćim snimcima iz bolnica, dubljim ispitivanjem službene statistike i svedočenjima nekih medicinskih radnika.

Prošlog meseca ruska vlada je priznala da su njene zdravstvene ustanove pod sve većim opterećenjem, a zamenica premijera Tatjana Golikova rekla je da su bolnički kreveti u pet najugroženijih regija već popunjeni više od 95 odsto.

Jedan vozač hitne pomoći u Saratovskoj regiji na jugozapadu Rusije – koji je sa CNN-om razgovarao pod uslovom da ostane anoniman zbog straha od problema koje bi mogao imati na poslu – rekao je da je situacija u njegovoj bolnici “u neredu”.

“Lekari čak odbijaju da prime starije pacijente s poteškoćama u disanju”, rekao je on.

“Kažu im da ih nije potrebno hospitalizovati. Ali pravi je razlog što na odeljenju nema dovoljno mesta.”

A u drugom snimku snimljenom u preopterećenoj mrtvačnici, muški glas govori: “Ovde bismo teško mogli naći neko mesto. To je poput horor filma.”

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar