Podeli
Gordan Jandroković Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Predsednik Sabora Gordan Jandroković govorio je o kaznama za kršenje mera u borbi protiv širenja koronavirusa i izrazio neslaganje s opozicijom koja se ne slaže s izmenama. Opozicija je protiv izmena zakona jer smatraju da vlada treba da proglasi vanredno stanje pa da se zakon donese dvotrećinskom većinom. Primena zakona o kaznama počinje od subote.

“Ne slažem se s opozicijom, sve je u skladu sa Ustavom i zakonom. Smatram da nema potrebe za dvotrećinskom većinom. Nema proširenja nikakvih ograničenja, ne zalazi u prostor da bi morali da aktiviramo član 17. Sve je pokriveno članom 16. Ako opozicija misli drugačije, neka traže od Ustavnog suda da se izjasni o ustavnosti”, rekao je Jandroković gostujući na RTL-u, i dodao da opozicija samo želi da političkim pritiskom udari na vladajuće.

Jandroković je otkrio da primena zakona o kaznama počinje u subotu.

“Plan je da se glasa u petak, imamo većinu i već će taj dan tekst izaći u Narodnim novinama. Primena ide od subote. Nije smisao samo u kaznama. One su donesene zbog manjeg dela ljudi koji se ne drže zakona. Velika većina građana Hrvatske poštuje već sada one mere koje su nužne kako bi zauzdali epidemiju i te mere se donose kao dodatno sredstvo da bi se smanjio broj zaraženih i umrlih”, rekao je Jandroković.

Kazne od 500 do 40.000 kuna

Kazna za prekršaje za pravne osobe je od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja, te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja. Za prekršaje pravne osobe, kao i fizičke osobe privrednika, te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu delatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Za nepravilno nošenje maske kazna je 500 kuna, za kućne žurke do 10.000. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mera, odnosno obaveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika privatnog poseda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizuje ili dozvoli održavanje privatnog okupljanja suprotno odredbama zakona.

Predsednik sabora rekao je da lekari i sestre daju poslednji atom snage, dok s druge strane neki idu na žurke.

“Možda će se neki naljutiti, ali za mene je to obesno ponašanje. To mi je s jedne strane zaštita prava na život, a s druge strane prava na zabavu. Živimo u vremenu gde ćemo pravo na zabavu ostaviti malo po strani, pričekati bolja vremena. Pozvaću sve da to ne čine”, rekao je.

Na pitanje da li bi prijavio komšiju koji ima žurku odgovorio je pitanjem: “Da li je to kršenje zakona? Da li biste vi prijavili nekoga ko krade u prodavnici?”

“Prijavio bih jer smatram da je to kršenje zakona, ugrožavanje zdravlja i života drugih građana. Takvim ponašanjem zaista možemo da ugrozimo zdravlje drugih osoba. Pa zar je vredno organizovati jednu žurku,  i napiti se, a to onda može dovesti do toga da neko umre. Bitno je da se osigura funkcionisanje zdravstvenog sistema i da umire što manje ljudi, da doktori i sestre mogu da rade”, rekao je Jandroković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar