Podeli
Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Doktor Dejvid Nabaro, izaslanik iz Svetske zdravstvene organizacije, je u radijskom intervjuu za "Magic Talk" na Novom Zelandu, rekao da bi sve zemlje trebalo da usvoje pristup koji se temelji na ponašanju koje je svuda prihvaćeno, a da se ugledaju na švedski model kada se radi o dugoročnoj borbi protiv pandemije.

Jedan od šestoro posebnih izaslanika Svetske zdravstvene organizacije za koronavirus, Nabaro, naglasio je i da je ključ održive strategije borbe protiv koronavirusa poverenje, a kao primer izdvojio je Švedsku.

Foto:EPA-EFE/ANDERS WIKLUND

“Ta je zemlja nametnula mnogo manje ograničenja kretanja od ostalih, a oslanjala se na Šveđane koji su se ponašali odgovorno i prihvatali smernice koje su postavile zdravstvene vlasti te zemlje. U Švedskoj je vlada imala poverenje u građane, a građani su imali poverenje u vladu”, rekao je Nabaro, a prenosi Blumberg.

Ipak, švedska stopa smrtnosti od korone znatno je veća nego u mnogim drugim zemljama i iznosi 57 na 100.000 stanovnika. Međutim, tempo novih infekcija i smrtnih slučajeva znatno se usporio od kraja juna. Razvoj događaja potstakao je švedsku nacionalnu zdravstvenu agenciju da predloži povećanje ograničenja za javna okupljanja sa 50 na 500.

Foto: EPA-EFE/Henrik Montgomery

I dalje brojni kritičari modela

Druge vlade širom sveta ponovno nameću nove mere, podseća Blumberg. Nabaro je potpuno zatvaranje opisao kao “tupi instrument” koji šteti svima, posebno siromašnima i malim preduzećima.

Pročitajte još:

Generalni direktor švedske agencije za javno zdravlje Johan Karlson pohvalio se da su jedna od retkih zemalja s ograničenim širenjem zaraze.

Švedska strategija i dalje ima brojne kritičare, pa i unutar zemlje. Kao dokaz da njihova metoda nije uspešna naglašavaju upravo visoku stopu smrtnosti.

“Imamo gotovo 6000 mrtvih. Izdali smo svoje starije osobe ”, poručio je jedan od kritičara, virolog Fredrik Elf.

Komentari

Vaš komentar