Podeli
Foto:ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Sa Ustavom koji je danas na snazi u Bosni i Hercegovini, urađeno je mnogo, ali vreme je da se on menja, ako ništa bar u delu u kojem vređa i diskriminiše ljude, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini BiH i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Incko danas u intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE). Opstrukcije političara iz Republike Srpske (RS) su, kako je rekao, razlog zbog koga još nema gašenja Kamncelarije visokog predstavnika (OHR).

Incko je rekao da će nova američka administracija, predvođena izabranim predsednikom DŽoom Bajdenom, osnovati tim koji će raditi na Bosni i Hercegovini, zajedno sa Evropom, i Nemačkom.

Incko je govorio o razlozima zašto je potrebna promena Ustava BiH.

“Vi znate da se ovde već 25 godina vrši veoma, veoma gruba diskriminacija deset odsto stanovništva, a to je stanovništvo koje se rodilo na pogrešnoj strani – recimo, svi Srbi iz Sarajeva, Bošnjaci iz Srebrenice, Banjaluke i Hrvati iz Republike Srpske, ne mogu se kandidovati, pa i da su Ajnštajni, pa i da imaju deset Nobelovih nagrada, oni se ne mogu kandidovati”, rekao je Incko.

“Da ne pričam o mešovitim brakovima i deci, da ne pričam o Sejdiću i Finciju i svim manjinama, a ima oko 16 manjina, znači to je 10 odsto, a to je 300.000 ljudi koji se ne mogu kandidovati za mnoge funkcije u državi. To je teška uvreda i diskriminacija. Znači, samo po tom osnovu isto treba Ustav da se menja”, rekao je Incko.

Prema njegovoj oceni, “u Bosni i Hercegovini, prebrzo se prešlo na domaću odgovornost, prebrzo smo verovali nekim političarima da će oni sve sami učiniti. I evo efekta – prvih deset, dvanaest godina jako uspešnih, drugih deset, dvanaest godina neka stagnacija, čak je u nekim oblastima išlo nizbrdo. Zato moramo razmišljati o nekoj trećoj fazi koja bi obuhvatala neke dobre elemente iz prve faze”, smatra Incko.

Povodom ranije izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici,. Incko je rekao: “Ne treba Dodik da priznaje genocid. On ga je već priznao. Kod Senada Hadžifejzovića , na lokalnoj TVi priznao je da je izvršen genocid, ja sam taj video gledao, tamo je čak dva puta rekao da je u Srebrenici izvršen genocid, istakao je Incko.

On je podsetio i Samo da je o genocidu u Bosni i Hercegovini, govorio i Ratko Mladić lično.

“Naime, 12. maja 1992., na sednici parlamenta Republike Srpske pričalo se o etničkom čišćenju. O etničkom čišćenju govorili su arhitekte tog čišćenja Krajišnik i Karadžić, i tada je Ratko Mladić rekao: ‘Pa, ljudi, kako ćemo to napraviti? U nekom selu, ja nemam sito da znam da li su tamo Bošnjaci ili Srbi i koji su koji, ili ću pobiti sve. Kako ću ja to objasniti svetu, gospodine Krajišnik? Pa ljudi, to je genocid.’. To je rekao sam Ratko Mladić”, naglasio je Incko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar