Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatski ugostitelji zatražili su obeštećenje i oslobađanje od svih obaveza tokom trajanja novih mera zatvaranja, uključujući smanjenje PDV-a, oslobađanje od plaćanja režijskih troškova i najma.

„Pao nam je, pre svega, jedan veliki kamen sa srca što mi više nećemo biti izvor zaraze, ali ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposleni neće umirati od kovida nego će umirati od gladi“, rekao je Marin Medak, predsednik Udruženja ugostitelja, na konferenciji za medije.

Zato su, kaže, ugostitelji pripremili dva modela obeštećenja.

U prvom modelu predlažu da smanjenje PDV-a na 5,0 odsto na tri godine, te na 13 procenata posle toga, nastavak isplate naknade za radna mesta do aprila 2021., obeštećenje od 10 evra po metru kvadratnom najma za poslovni prostor, i kovid kreditiranje uz državne olakšice, prenosi hrvatska tv N1.

Po drugom modelu, isplaćivala bi im se naknada ne samo za radnike, nego i za deo neostvarenog prihoda u srazmernom odnosu na ostvareni prihod u prošloj godini. Pored toga, bili bi oslobođeni od svih fiksnih obaveza za vreme trajanja lokdauna na svim nivoima (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge) i od parafiskalnih nameta.

Medak je ocenio da vlasti ne žele da se zaduže da isplate ugostitelje jer onda ne bi mogli da uvedu evro kako je planirano.

Prema njegovim rečima, smanjenje PDV-a na 5,0 posto rezultiralo bi godišnjom razlikom od 1,4 milijarde kuna, dok ugostitelji zajedno imaju oko milijardu evra uloženih u svoje biznise. Da ih propadne samo pola, dodao je, radi se o pola milijarde evra, ili gotovo 4,0 milijarde kuna.

Hrvoje Bujas, predsednik Udruženja Glas preduzetnika, rekao je da zaposleni u privatnom sektori nisu građani drugog reda, te da su „stavljeni pred zid“.

„Očekujemo adekvatne mere, mere za očuvanje radnih mesta nisu dovoljne. Većina ugostiteljskih objekata koje imaju grejalice i prostor vani mogle bi da nađu modalitet rada… Cela ova situacija s kronom može trajati dva, tri, četiri, možda šest meseci. Mi treba da izdržimo šest meseci“, dodao je Bujas.

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca, kaže da su zahtevi ugostitelja racionalni i da su konkurentske zemlje u ovom sektoru već predvidele takve mere.

„S argumentima koje smo izneli moći ćemo da zahtevamo kompenzacijske mere za posledice zatvaranja. Deo zdravlja nacije podrazumeva finansijsko zdravlje privrednih subjekata, porodičnih preduzeća. Nakon kraha možete zamisliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih porodica. Racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto treba sprovesti kompenzacijske mere“, naveo je Zorić.

Ugostitelji i preduzetnici će sutra imati sastanak s predstavnicima vlade.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar