Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/N1

"Hrvatska ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa, a učestvovanje građana u toj borbi je ključno", kaže profesor Ivan Đikić, hrvatski naučnik, koji je nakon razgovora sa ministrom zdravlja Vilijem Berošem, hrvatskoj javnosti dao uputstva kako da što pre savladaju pandemiju u osam koraka.

Koronavirus (SARS-CoV-2) neverovatno brzo i nepredvidivo se širi i uzrokuje bolest sa velikom stopom smrtnosti kod starijih osoba i hroničnih bolesnika. Međutim nijedna generacija nije potpuno zaštićena, pa u određenom broju slučajeva umiru i mladi, posebno oni koji boluju i od drugih bolesti, piše Jutarnji list.

“Iako se ogromni napori ulažu u pronalazak leka ili vakcine, efikasnog protiv koronavirusa, od toga još nema ništa. Biće potrebno oko godinu dana ulaganja i pažljivih testiranja pre nego što dobijemo sigurnu i delotvornu vakcinu za široku primenu”, navodi Đikić.

On dalje kaže da su u Hrvatskoj do sada pravilnim, javno zdravstvenim merama uspeli da spreče nekontrolisano širenje virusa.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

“Međutim, situacija u zadnjih nedelju dana ukazuje na pojavu većeg lokalnog širenja virusa delom Hrvatske i značajan, neželjeni, ”ulazak” virusa u bolnice. Posledice snažnog zemljotresa u Zagrebu, koji je izazvao šok i povrede građana, ogromne materijalne štete u brojnim bolnicama, predstavljaju dodatni izazov za zdravstveni sistem, ali i sve nas. Uprkos svemu, na temelju iskustava zemalja koje su već uspele u borbi protiv koronavirusa (Kina, Južna Koreja, Singapur, Tajvan), možemo primeniti njihove metode na sadašnju situaciji u Hrvatskoj, pa zato apelujem da:

1. Pratimo savete kriznog štaba – od najvećeg je značaja da svi: izbegavamo kontakte, ostanemo kod kuće, širimo tačne informacije i zaštitimo bolesne i starije.

2. Delujemo zajedno – članovi Kriznog štaba, zdravstveni radnici i svi građani – samo zajedno ćemo uspeti.

3. Budemo motivisani – ako se svi budemo pridržavali uputstava i dali podršku zdravstvenom sistemu velika je verovatnoća da ćemo suzbiti virus za četiri do šest nedelja i postepeno smanjivati mere izolacije (procena na temelju podataka iz Kine). Zato je neophodna maksimalna motivisanost svih građana da uspemo.

4. Testirajmo se više – Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se mere testiranja intenziviraju kako bismo na vreme otkrili nove slučajeve. Nabavka modernih instrumenata i otvaranje više akreditovanih laboratorija širom Hrvatske, moraju biti prioritet trenutnih ulaganja.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

5. Zaštitimo ekonomiju i socijalno ugrožene građane – solidarnošću prema onima koji su ugroženi, konkretnim finansijskim ulaganjima, i boljom organizacijom ekonomije u ovim kriznim trenucima. Povodom toga su ekonomski stručnjaci izneli niz predloga.

6. Obrazovanje građana – je ključno za dugoročni uspeh – tokom mera izolacije neophodno je informisanje i edukacija šire javnosti (putem kratkih TV poruka, internet mreža, medijskih programa, saveta stručnjaka). Treba da šaljemo kratka, jasna i široj javnosti razumljiva uputstva, čime ćemo podstaći promene u ponašanju i komunikaciji u budućnosti.

7. Budimo inovativni – Obraćam se mladima jer oni mogu biti pokretači novih ideja, internetskih rešenja, praktične pomoći bolesnima i starijima, ali biti i promoteri promena u društvu. Na primer, mladi mogu biti uključeni u rad mobilnih timova koji pomažu kod testiranja i opskrbljivanja starijih i hroničnih bolesnika.

8. Koristimo našu nauku i tehnologiju – treba razmotriti i uvođenje seroloških testova koji detektuju imunitet osobe na koronaviruse (merenjem antitela IgM i IgG) posebno za zdravstvene radnike. Treba više da koristimo lokalno znanje i tehnologiju instituta širom Hrvatske.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Virus ćemo sigurno pobediti, naglašava profesor, ali pitanje je koliko brzo i sa koliko ljudskih i ekonomskih gubitaka, a odgovor na ovo važno pitanje zavisi od svih nas.

“Kao što sam naglasio: jedino zajedničkim delovanjem i ljudskim odlikama poput znanja, odgovornosti, saradnje i solidarnosti možemo uspeti u ovoj borbi. Verujem da Hrvatska i njeni građani imaju potrebne kvalitete i da ćemo zajedno savladati pandemiju koronavirusa”, zaključuje profesor Đikić.