Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima paziće po jedan 'covid redar', a obaveštenja s epidemiološkim merama moraju biti vidljiva i istaknuta.

Broj osoba zavisiće od toga koliko kvadrata ima određeni objekat, tako da na svaka četiri kvadratna metra biće po jedan gost. Fizički razmak između stolova treba da bude tri metra. HZJZ preporučuje ugostiteljima i onlajn rezervacije te evidenciju gostiju u restoranima, ali ne i u kafićima.

Pročitajte još:

Švedski sto je zabranjen, a ventilacija, odnosno provetravanje prostora mora biti obavezno i često. Takođe, zaposleni moraju da mere temperaturu i pri svakom znaku eventualne bolesti da ne dolaze na posao. Ni merenje temperature gostima nije isključeno. Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni da koriste na ispravan način sve vreme – preko usta i nosa.

Ovo su, kako Jutarnji list nezvaničo saznaje, glavne mere koje su članovi Stožera i epidemiolozi na jučerašnjem sastanku izneli predstavnicima ugostitelja, a ona obveznog nošenja maski za goste već je juče stupila na snagu.

Higijenske mere

Za gosta to znači sledeće: prilikom ulaska u kafić, restoran ili bilo koji drugi ugostiteljski objekt, mora staviti masku koju drži dok ne sedne za sto. Tada je može spustiti, ali prilikom svakog udaljavanja od stola, zbog odlaska do toaleta ili na cigaretu, mora je staviti.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, gde ljudi dolaze u kontakt jedni s drugima, a nije moguće održati fizički razmak od minimum dva metra.“

„Maske za lice ili medicinske maske građani su obavezni da koriste na ispravan način sve vreme – preko usta i nosa“ rekao je šef Stožera i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i dodao da maske moraju nositi zaposleni u zdravstvenim ustanovama i osobe koje dolaze u posetu pacijentima, zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i ostali zaposleni u sredstvima javnog saobraćaja, kao i putnici.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Obavezne su i za zaposlene u trgovačkim radnjama i za kupce za vreme boravka u prodavnicama, zaposlene u ugostiteljskim objektima koji dolaze u kontakt s gostima ili učestvuju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, goste u ugostiteljskim objektima, osim dok sede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke i sl.

Što se tiče ograničavanja broja ljudi na raznim događajima, oni su od juče ograničeni na 50 i to na nacionalnom nivou. Reč je o svim okupljanjima, dakle ne samo onima u zatvorenim prostorima nego i onima na otvorenom. Ipak, postoji mogućnost i većih okupljanja, ali uz prethodnu najavu.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Samoizolacija 10 dana?

„Organizatori tih okupljanja obvezni su najkasnije pet dana pre planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite. Stožer treba da donese odluku u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u roku od 48 sati“ objasnio je Božinović i dodao da odluke o ograničavanju društvenih okupljanja za područja pojedinih jedinica lokalne samouprave mogu zatražiti i županijski stožeri.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Važno je za naglasiti i da se ide u smeru skraćenja samoizolacije s 14 na deset dana, što bi trebalo olakšati epidemiolozima praćenje kontakata, jer jedan od razloga skrivanja kontakata je preduga samoizolacija, koja građanima predstavlja finansijski problem i strah od gubitka posla.

Što se tiče nošenja maski, one su u zatvorenom obavezne, a na otvorenom preporuka, ali ne bude li se preporuka poštovala, odluka će se menjati. Zasad je reč o nošenju maski ako je na okupu više od deset osoba. I Grad Zagreb je tokom proteklih nekoliko dana, zbog velikog povećanja zaraženih, pripremao mere. Naime, upravo je Zagreb bio jedini koji nije dao mere, s obzirom na to da je broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika bio povoljan.

BONUS VIDEO:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare