Podeli:
Davor Bernardić i Andrej Plenkovi Foto:Screenshot/Facebook/RTL Duel/Vijesti.hr

Na hrvatskoj televiziji RTL sinoć je održan predizborni duel aktuelnog premijera i predsednika HDZ Andreja Plenkovića i lidera opozicione Restart koalicije Davora Bernardića.

Kako prenosi Jutarnji list analizu ovog dvoboja, znalo se i ranije da se ova dvojica političara ne vole, a ovo je bio njihov prvi međusobni televizijski duel. Zbog toga se moglo pretpostaviti da će spomenuti animozitet eskalirati kada se nađu ispred kamera, jer se ionako već mesecima vređaju, pa čemu prekidati tradiciju.

Ipak, kada se dvojica najvažnijih političara nazivaju ispuhanim balonom i bezveznjakom, onda to rečito govori o političkoj kulturi u Hrvatskoj. Baš kao i činjenica da se tokom puna dva sata nisu složili doslovno ni oko jedne teme o kojoj su raspravljali, a Plenković i Bernardić su nastupili kao glavni učesnici tuče u onoj Krležinoj Balkanskoj krčmi. Ispada kako dve vodeće hrvatske stranke, u skladu s poznatom izrekom “ili mi ili oni”, ne mogu se barem približno složiti ni u čemu, od spoljne politike ili obrazovanja do pravosuđa i plata.

U takvim okolnostima, prvi TV dvoboj Plenkovića i Bernardića ispao je sadržajno siromašan.

Andrej Plenković je po običaju pokazao već tradicionalnu količinu bahatosti, koja je njegov zaštitni znak. Razumemo da bi svaki premijer u završnici izborne kampanje snažno branio politiku svoje Vlade, međutim, valjda ni najzagriženiji birači HDZ-a ne veruju u njegove priče prema kojima je hrvatska ekonomija efikasna, plate i penzije rastu, Evropa uskoro šalje poklon u vidu 10 milijardi evra, a vlasti se svom snagom bore protiv korupcije. Slušajući Plenkovića, ispada da je Hrvatska poput Švajcarske, ali s lepšom klimom.

Međutim, Davor Bernardić nije uspeo da iskoristi šansu. Ne znamo kako ga na to nisu upozorili njegovi savetnici, ali neprestano kopanje po papirima i mahanje nekakvim grafikonima delovalo je tragikomično. Pretpostavljamo da su se i mnogi SDP-ovci osećali neugodno kada u jednoj situaciji njihov šef nije mogao da pronađe traženi papir, ostavljajući utisak izgubljenog studenta koji će uskoro pasti na ispitu. Jednako tako, postalo je očito da Bernardić ne zna puno toga o spoljnoj politici, bilo da se radi o Evropskoj uniji ili Bosni i Hercegovini.

S druge strane, puno bolji utisak ostavio je govoreći o obrazovanju ili kada je argumentovano pritisnuo Plenkovića optužbama za korupcijske afere HDZ-ove Vlade. Međutim, ponovo se videlo da on jednostavno nema gard lidera kao Plenković, Zoran Milanović ili Ivo Sanader, niti taj nedostatak kompenzuje smirenošću i iskustvom, kao nekada Ivica Račan. A to je ozbiljan problem, koji neće nestati ni u slučaju eventualne pobede Restart koalicije.

Za kraj, duel Plenković – Bernardić bio je novinarski loše odrađen. Voditeljica ih je pustila da se svađaju i jedan drugom upadaju u riječ, tako da je već u prvoj polovici emisije sve postalo gnjavaža. Ako će i preostala sučeljavanja biti poput RTL-ova, najveću korist mogli bi imati njihovi protivnici jer bi biračima mogli dozlogrdjeti i HDZ i SDP.

Komentari

Vaš komentar