Podeli
Foto:AFP / AFP / Profimedia

Austrija je odlučila da kontroliše svaki automobil koji ulazi u tu zemlju. Zbog toga su stvorene ogromne kontrole na slovenačkoj strani granice, a u koloni je mnogo građana Hrvatske i turista koji se vraćaju sa odmora iz te zemlje.

Turisti su na poziv svojih država spakovali kofere i ranije se vraćaju sa letovanja na Jadranu da bi izbegli dvonedeljni karantin, prenosi RTS.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je prošle nedelje da je vreme, u cilju sprečavanja drugog “zatvaranja” privrede i zemlje, da se preduzmu mere suzbijanja širenja koronavirusa.

“Koronavirus se širi pre svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske”, naglasio je Kurc u saopštenju, navodeći da je to razlog zašto je Austrija donela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koja stupa na snagu od ponoći.

Povratnici s odmora iz Hrvatske koji samo tranzitiraju kroz Austriju moraju da se obavežu da će nastaviti kroz zemlju bez zaustavljanja. Crveni krst deli vodu putnicima u kolonama, a problem je bio i neodostatak toaleta na ovom delu autoputa.

Nova uredba austrijske vlade izazvala je haos na granici Austrije u pokrajini Koruška, a agencije javljaju da se čeka i po deset sati. Nova uredba vlade podrazumeva da pogranične vlasti moraju da obuhvate sve podatke putnika, pa čak iako je samo u tranzitu.

U Hrvatskoj je juče, četvrti dan zaredom srušen rekord u broju novozaraženih koronavirusom. Zabeleženo je novih 306 slučajeva zarate, a broj aktivnih slučajeva je ukupno 2.052. Zbog toga se uvode nove mere.

Komentari

Vaš komentar