Podeli
Foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejezus izjavio je da američki predsednik Donald Tramp nije imao nijedan pravi razlog da izvede zemlju iz te agencije Ujedinjenih nacija.

Tramp je u maju saopštio da Sjedinjene Države izlaze iz članstva u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, koju je optužio da je, u dogovoru sa Kinom, skrivala prave razmere opasnosti od koronavirusa.

“Da budem iskren, moja prva reakcija je bila da u to ne mogu da poverujem. I sada mislim da američka administracija nije imala dobar razlog da se povuče iz SZO”, rekao je Gebrejezus za Tajm magazin, prenosi Rojters.

Prošle godine Sjedinjene Države su bile najveći donator SZO i obezbeđivale su 15 odsto njenog budžeta.

Gebrejezus je rekao da se još ne mogu sagledati posledice povlačenja Amerike, dodavši da ga to više brine sa aspekta “globalnog vođstva” te zemlje, nego zbog njenog učešća u finansiranju SZO.

Istakao je da se nada da će, uprkos svemu, prevladati saradnja, a ne podele, kada na dnevni red dođe distribucija vakcine protiv Kovida-19.

“Kada je o tome reč, naš osnovni princip je da vakcina treba da bude dostupna nekim ljudima u svim državama, a ne svim ljudima u nekim državama”, kazao je direktor SZO.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar