Podeli
Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

U gradovima širom Francuske danas će se održati demonstracije u znak podrške slobodi govora i odavanja počasti nastavniku koji je obezglavljen u blizini Pariza, nakon što je sa svojim učenicima razgovarao o karikaturama proroka Muhameda.

Politički lideri, udruženja i sindikati će danas posle podne održati demonstracije u Parizu i drugim većim gradovima Francuske, kao što su Lion, Tuluz, Strazbur, Nant, Marselj, Lil i Bordo, prenosi AP.

Pročitajte još:

Demonstracije su najavljene u trenutku u kojem su francuske vlasti saopštile da su uhapsile desetu osobu nakon užasnog incidenta.

Tužilac je saopštio da je pokrenuta istraga zbog ubistva sa sumnjom na teroristički motiv. Poslednje četiri osobe koje su uhapšene su članovi porodice napadača, koji je u martu kao izbeglica dobio dozvolu boravku u Francuskoj na deset godina. Njegova polusestra se pridružila Islamskoj državi u Siriji 2014. godine, ali tužilac nije otkrio njen identitet niti gde se ona sada nalazi.

Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

On je rekao da je u telefonu osumnjičenog pronađen tekst u kojem preuzima odgovornost za napad, kao i fotografija žrtve. Njegov nalog na tviteru takođe je otkriven, kao i to da je na ovoj društvenoj mreži objavio fotografiju odrubljene glave nekoliko minuta nakon napada, uz poruku da je muškarca pogubio zbog toga što se usudio da ponizi Muhameda.

Nastavnik Samuel Pati ubijen je juče u naselju Konflan Sent-Onorin, predgrađu severozapadno od Pariza.

Pati je bio predavač u srednjoj školi, koji je na času deci pokazivao karikature proroka Muhameda.

Foto:Twitter/@Eva10_Hector7

Policija je uočila osumnjičenog napadača, jer je nosio nož na maloj udaljenosti od mesta napada i pucala na njega. Policijski izvor rekao je da su svedoci čuli napadača kako viče “Alahu Akbar” ili “Bog je velik”. Portparol policije rekao je da se informacije proveravaju.

Osumnjičeni, poreklom iz Čečenije, rođen u Moskvi, imao je 18 godina, preneli su francuski mediji.

Francuska je ponudila azil mnogim Čečenima od početka obračuna Rusije sa islamističkim separatistima u Čečeniji 1990-ih i početkom 2000-ih, i u Francuskoj postoje čečenske zajednice.

BONUS VIDEO

Komentari

Vaš komentar