Podeli
Fikret Abdić Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Kantonalni sud u Bihaću je, na predlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, za dva meseca produžio pritvor načelniku opštine Velika Kladuša, Fikretu Abdiću, saopštilo je tužilaštvo. Fikret Abdić, načelnik Velike Kladuše, i njegovi saradnici uhapšeni su 18 juna u policijskoj akciji kodnog naziva “Mreža”, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i korupciju.

Tužilaštvo je predložilo da se ‘prvoosumnjičenom u predmetu “Mreža” pritvor produži za tri meseca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio više krivičnih dela zbog kojih se vodi istraga u ovom predmetu’.

Kantonalni sud u Bihaću je odlučujući o prijedlogu Tužilaštva zaključio da se sve radnje dokazivanja koje je Tužilaštvo u obavezi da preduzme za okončanje istrage i donošenje konačne tužilačke odluke mogu preduzeti u roku od dva meseca.

Zbog toga je sud, Abdiću produžio pritvor za dva, a ne za tri mejeseca, kako je predložilo Tužilaštvo.

Fikret Abdić, načelnik Velike Kladuše, i njegovi saradnici uhapšeni su 18 juna u policijskoj akciji kodnog naziva “Mreža”, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i korupciju.

On se tereti da je koristio službeni položaj načelnika opštine od 2017. godine do kraja 2019. godine, jer je mimo zakona uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima, te da je mimo zakona unapredio nekoliko državnih službenika u opštini.

Županijski sud u Karlovcu osudio je Fikreta Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Tada je proglašen krivim zbog uspostavljanja Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i zato što je, kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine je pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dve trećine kazne, deset godina i devet meseci.

U oktobru 2016. Abdić je pobedio na opštinskim izborima i osvojio mandat za načelnika Opštine Velika Kladuša, prenosi Radio Slobodna Evropa.(kraj) js

Komentari

Vaš komentar