Podeli:
Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Više od 100 umetničkih dela osvetljava Berlin. Ove godine, 16. izdanje Festivala svetlosti posvećeno je solidarnosti i držanju zajedno u pandemiji.

Brandenburška kapija

Znamenitosti Berlina su u središtu festivala. Kako bi osigurali da se publika samo kratko zadržava i ne stvara velike gužve, ovogodišnji festival neće imati duge instalacije. Ako je skup prevelik, svetla se isključuju na kratko dok se grupe posetilaca ponovo ne smanje.

Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Muzejsko ostrvo i TV toranj

Najviša znamenitost Berlina takođe je deo festivala. Ikonski TV toranj – najviša nemačka građevina – osvetljen je bojama. 17. septembra svetliće narandžasto u okviru globalne inicijative Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za bezbednost pacijenata. Muzej “Bode” na muzejskom ostrvu formira projekcionu površinu umetničkog dela sa jakim primarnim bojama – žutom, crvenom i plavom.

Berlinska katedrala

Ovogodišnji festival ponovo će se projektovati na berlinskoj katedrali, koja je svake godine mesto montaže. Takođe, na Muzejskom ostrvu duž čuvenog bulevara Unter den Linden, možete prošetati od Katedrale do jedne od glavnih atrakcija ovogodišnjeg festivala – trg Bebelplatz.

Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Trg Bebelplatz

Na prostranom Bebelplatzu, gledalac postaje deo umetničkog dela od 180 stepeni, u skladu sa ovogodišnjim festivalskim geslom „Sijamo zajedno“. Zgrade koje okružuju trg su osvetljene, od Državne opere do katedrale svete Hedvige i Hotela de Rome do Pravnog fakulteta Univerziteta Humbolt.

Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Berlinska državna opera

Povodom 55. godišnjice nemačko-izraelskih diplomatskih odnosa, izraelska ambasada takođe je transformisala fasadu Državne opere u živopisni svetlosni mural za proslavu godišnjice.

Hotel de Rome

Hotel de Rome jedan je od luksuznih hotela u prestonici i ponovo nudi projekcionu površinu za Festival svetlosti. Izgrađen krajem 19. veka kao sedište banke Dresdner, služio kao hotel od 2006. godine. Njegova krovna terasa pruža dobar pogled na centar Berlina i svetlosnu instalaciju na Bebelplatzu.

Pravni fakultet Univerziteta Humbolt

Pravni fakultet je deo instalacije od 180 stepeni na Bebelplatzu. Istorijska zgrada datira iz 18. veka, a naručio ju je pruski kralj Fridrih Veliki. Dugo je služila kao biblioteka pre nego što je, od 1969. godine, smešten pravni fakultet renomiranog univerziteta Humbolt.

Ministarstvo spoljnih poslova

Institucije koje učestvuju takođe uključuju razna vladina ministarstva. U nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, foto umetnik Karsten Sander predstavlja portrete stotina Evropljana koji su stvoreni povodom nemačkog predsedavanja Savetom EU – umetničko delo o toleranciji i zajedničkim vrednostima.

Palata Šarlotenburg

Festival svetlosti takođe poziva posetioce da istražuju i uživaju u različitim okruzima prestonice – što bi trebalo da pomogne u sprečavanju velikih okupljanja ljudi u centralnom Berlinu. Pored muzeja Bergruen koji je okrenut prema njemu, Palata Šarlotenburg takođe blista u boji.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz je jedno od centralnih mesta ovogodišnjeg Festivala svetlosti. Istaknuti su preveliko srce australijske umetnice Zare Pasfild, osvetljeni animirani labudovi koji plešu, kao i projekcije velikog formata na kuli Kollhoff i kuli Forum.

Foto:John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Više informacija o Festivalu svetlosti, možete pronaći na ovom linku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar