Podeli
Foto: Filip Radwanski / Alamy / Alamy / Profimedia

Fejsbuk je odlučio da na teritoriji Tajlanda blokira grupu koja ima milion članova i traži reformu monarhije, a kompanija je odluku donela nakon ultimatuma tajlanske vlade da se povinuje lokalnim zakonima, ili će snositi posledice.

Blokiranje milionske grupe je došlo usred antivladinih protesta, koje predvodi bivši šef vojne hunte, i do sada na Tajandu nezabeleženih zahteva da se reformiše monarhija.

Grupu pod nazivom “Royalist Marketplace” formirao je u aprilu ove godine Pavin Čačavalpongpun, akademik i žestoki kritičar monarhije, koji se nalazi u egzilu u Japanu, prenosi Rojters.

U ponedeljak uveče na stranici grupe pojavilo se obaveštenje da je pristup na teritoriji Tajlanda ukinut na zahtev Ministarstva digitalne ekonomije i društva.

Pavlin je iz Japana poručio da se Fejbuk povinovao militantnom pritisku vlade.

“Naša grupa je deo demokratskog procesa i predstavlja prostor za slobodu izražavanja. Ovakvom odlukom Fejsbuk je postao saučesnik autoritarnog režima u onemogućavanju demokratije, kao i u kultivisanju autoritarizma na Tajlandu”, rekao je Pavin Rojtersu.

Kompanija Fejsbuk je odbila da za Rojters komentariše odluku o blokirnju grupe.

Vređanje i klevetanje monarhije na Tajlandu je teško krivično delo, za koje se izriče kazna zatvora do 15 godina.

Vlada Tajlanda je 10. avgusta dala Fejsbuku rok od 15 dana da zabrani pristup grupi ili će biti optužena u skladu sa krivičnim zakonom, koji za pravna lica predviđa kaznu od 6.367 dolara, plus 159 dolara dnevno do ispunjenja zahteva.

Komentari

Vaš komentar