Podeli
Foto: Shutterstock

Velika Britanija, Francuska i Nemačka saopštile su danas da neće podržati pokušaj SAD da jednostrano ponovo uvedu sankcije UN Iranu. One su međutim naglasile da žele da razgovaraju sa Iranom o njegovom učestalom kršenju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Prema sporazumu iz 2015. godine koji je Teheran potpisao sa svetskim silama o ograničavanju svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija, embargo UN na oružje trebalo bi da istekne u oktobru.

SAD su napustile taj sporazum 2018. godine, ali kažu da žele da produže taj embargo.

“Čvrsto verujemo da bilo koji unilateralan pokušaj uvođenja sankcija UN može da ima ozbiljne štetne posledice u Savetu bezbednosti UN”, izjavili su ministri spoljnih poslova tri evropskih zemalja posle razgovora u Berlinu, prenosi Rojters.

Oni su naglasili da neće podržati odluku koja ne bi bila u skladu sa njihovim naporima da se očuva nuklearni sporazum sa Iranom.

Vašington preti sankcijama

Ako Savet bezbednosti ne produži embargo, Vašington preti da će ponovo pokrenuti vraćanje svih UN sankcija Iranu, koristeći proces koji je zacrtan u nuklearnom sporazumu.

Takav korak verovatno bi bio kraj nuklearnog sporazuma.

Evropske diplomate rade na kompromisu, ali nije jasno  da li će moći da zadovolje SAD, Rusiju i Kinu, koje bi volele da E3 ostane deo sporazuma.

“Verujemo da bi planirano ukidanje UN embarga na konvencionalno oružje… imalo ogromne posledice za regionalnu bezbednost i stabilnost”, poručile su te evropske zemlje, dodavši da su u koordinaciji sa Kinom i Rusijom po  tom pitanju,

Govoreći sa novinarima u petak putem konferencijskog poziva, američki specijalni izaslanik za Iran Brajan Huk odbio je da komentariše mogući kompromis.

“Niko ne može da kaže da je Iran svojim ponašanjem od 2015. godine zaslužio podizanje embarga na oružje”, rekao je Hok.

Jačaju pritisci na Iran

Ministri E3 država rekli su da se nadaju da će održati sastanak sa Iranom kako bi raspravili prekršaje nuklearnog sporazuma i evaluirali mehanizam koji su predstavili u januaru, a kojem je cilj rešavanje razlika.

“Ostajemo predani sporazumu JCPoA i, kako bi ga očuvali, apelujemo na Iran da povuče sve mere koje nisu u skladu sa sporazumom i da bez odgađanja počne da poštuje”, poručili su.

Pritisak na Iran je pojačala i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja u rezoluciji od petka traži od Teherana da im dozvoli pristup nuklearnim postrojenjima

Iran treba da “u potpunosti sarađuje sa agencijom i da ispuni zahtev agencije bez odgađanja”, stoji u rezoluciji koju su pripremili Britanija, Francuska i Nemačka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar