Podeli:
Foto: EPA/LEX VAN LIESHOUT

Europol je upozorio sve članice Evropske unije da u aktuelnoj situaciji očekuju pokušaje prodaje navodnih zaštitnih maski, koje su napravljene tako da zapravo ne pružaju nikakvu zaštitu od koronavirusa.

Prema pisanju nemačkog lista Der Špigel, Europol je svim nacionalnim MUP-ovima poslao dopis u komu ističu kako se već primećuje fenomen prodaje loše napravljenih i nefunkcionalnih zaštitnih maski, koje su u pandemiji koronavirusa postale vrlo tražena roba, na kojoj se itekako može dobro zaraditi.

Beskorisne zaštitne maske se nude bolnicama, apotekama,…

Takve u osnovi beskorisne maske se počinju sve češće nuditi ne samo zdravstvenim ustanovama, nego i apotekama, prodavnicama široke robe itd. Mnoge zemlje su uvele obavezu nošenja maske u javnosti, pa su građani pohrlili da ih kupe, što očito koriste i šverceri.

“Međunarodne kriminalne grupe, koje učestvuju u proizvodnji i distribuciji falsifikovane robe prilagodile su se novoj situaciji”, navodi se u Europolovom dopisu.

Na evropskom tržištu su tako već uočeni lažni testovi za koronavirus, lažne zaštitne maske i lažni lekovi za malariju, a sve usred pandemije koronakrize, koja očito nije presekla lanac dostave ovih kriminalnih grupa.

Sve se to se već nudi na internetu.

Komentari

Vaš komentar