Podeli
Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ministri spoljnnih poslova Evropske unije podržali su u ponedeljak francusko-njemački plan za uvođenje sankcija Rusima osumnjičenim za trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Moskva negira bilo kakvu umešanost u trovanje Navaljnog.

Berlin i Pariz dali su svoj predlog na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu. Navode da iz Moskve nisu imali verodostojno objašnjenje za ono što je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila da je prisustvo zabranjenog nervnog agensa iz sovjetske ere Novičok u telu Navaljnog, javlja Rojters.

Brzina kojom su se dve glavne sile EU dogovorile da nastave sa sankcijama sugerišu učvršćivanje stava bloka prema Moskvi. Bilo je potrebno gotovo godinu dana da EU dogovori sankcije protiv Rusije nakon upotrebe nervnog agensa 2018. godine protiv bivšeg ruskog špijuna u Britaniji.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je novinarima u ponedeljak da trovanje ruskog opozicionara ne može “ostati bez posledica”.

“Francuska i Nemačka predlažu uvođenje sankcija određenim ljudima koji su nam zapeli za oko u tom pogledu”, rekao je Mas, ne navodeći nikakve detalje.

Diplomate EU rekle su Rojtersu da postoji podrška 27 ministara spoljnih poslova zamrzavanju imovine i zabranama putovanja nekoliko ruskih vojnih obaveštajnih službenika.

Moskva negira bilo kakvu umešanost u trovanje Navaljnog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar