Podeli
Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropski komitet za socijalna prava upozorio je Sloveniju zbog nepoštovanja prava na jednake plate i mogućnosti na radnom mestu bez obzira na rod, prenosi novinska agencija STA, koja navodi da se jaz u platama između muškaraca i žena za obavljanje istog posla u ovoj zemlji značajano povećao u periodu između 2010. i 2017. godine.

Komitet je utvrdio da je pravo na jednaku zaradu bez obzira na rod u Sloveniji kršeno uprkos postojanju relevantnog zakonskog okvira, i apelovao da se pojačaju napori u pravcu prevazilaženja ove situacije.

Slovenija je prekršila i druge odredbe Evropske socijalne povelje, kao što je nedostatak pristupa efikasnom pravnom leku i nedostatak transparentosti podataka o zaradama koje bi omogućilo poređenje plata između muškaraca i žena, uz izostanak progresa na ovom polju.

Pored Slovenije, komitet je upozorio 14 od 15 država članica Evropske unije koje su se suočile sa optužbama zbog nepoštovanja odredbi Evropske socijalne povelje.

U Sloveniji je 2010. godine jaz u platama muškaraca i žena za obavljanje istog posla iznosio 0,9 odsto u korist muškaraca, što je u to vreme bilo najniže u Evropi. Sedam godina kasnije to je bilo osam odsto, duplo manje od tadašnjeg proseka na nivou čitave EU.

Komentari

Vaš komentar