Podeli
Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Džamije u pojasu Gaze otvorene su danas posle više od dva meseca pošto su zatvorene i time su još više ublažene restrikcije uvedene zbog zaraze koronavirusom u toj siromašnoj i gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

Škole, pijace i univerziteti su još uvek zatvoreni ali radnje su otvorene na teritoriji koju kontroliše islamski ekstremistički Hamas i gde je zvanično zabeleženo 66 slučajeva zaraze novim virusom, a jedna osoba je preminula.

Neke džamije su otvorene ranije, u maju, povodom praznika Id el Fitr ( Ramazanskog bajrama) kojim se označava kraj svetog muslimanskog meseca posta Ramazana ali su sada otvorene sve bogomolje.

Ministarstvo za verske poslove Hamasa je tražilo od vernika da nose zaštitne maske i da poštuju mere socijalnog distanciranja. U saopštenju ministarstva je navedeno da će se nastaviti dezinfekcija džamija.

Do sredine maja, broj pacijenata obolelih od kovida 19 se više nego udvostručio jer su se mnogi stanovnici vratili iz Egipta i manji deo iz Izraela.

Od početka pandemije posmatrači su upozoravali na rizike po stanovništvo pojasa zbog velike gustine naseljenosti, loše zdravstvene infrastrukture i jako rasprostranjenog siromaštva.

Dva miliona Palestinaca živi pod jakom blokadom Izraela u uskom pojasu zemlje između jevrejske države, Egipta i Sredozemnog mora.

Na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okuacijom i gde je zabeleženo zvanično 390 slučajeva zaraze, vanredno zdravstvno stanje će biti produženo sutra na još mesec dana.

Ta mera daje posebna ovlašćenja palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu da i dalje kontroliše određena područja u slučaju povećanja broja zaraženih.

Portparol palestinske vlade Ibrahim Melhem rekao je da produženje takvog stanja ne podrazumeva nova zatvaranja, nedelju dana nakon ublažavanja restrikcija otvaranjem džamija i restorana zbog smanjenja širenja zaraze.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar