Podeli
Manastir Ostrog
Ostrog Foto:Shutterstock/Oscar Espinosa

Demokratska partija socijalista saopštila je da je mešanje Crkve u politiku i upravljanje političkim subjektima, "očigledno postala nova realnost Crne Gore".

Oni su naveli i da je izjava lidera koalicije “Crno na bijelo” Dritana Abazovića, “koji uzgred svoju politiku promoviše kao zelenu i liberalnu, da je sa zadovoljstvom otišao na brifing i pregovore o vladi u Ostrog“, kako su naveli “žalosna potvrda” toga.

Pročitajte i:

“Jasno da će se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donositi svuda, samo ne u Vladi. A najviše po manastirima i episkopijama. Uostalom, očigledno je da je od početka ‘borba za svetinje’, zapravo bila pre svega borba za upravljanje državom”, saopšteno je iz DPS-a.

U saopštenju DPS-a se navodi i “da od vremena kada je Knjaz Danilo odlučio da se odrekne titule verskog poglavara i od Crne Gore napravi sekularnu državu, nije se o državnom rukovodstvu raspravljalo po manastirima, niti se u te odluke mešala crkva”.

“Direktnim mešanjem Episkopskog saveta u političke pregovore oko formiranja nove vlasti, prekršen je Ustav Crne Gore, koji propisuje strogu odvojenost države i crkve. Suvišno je pominjati sve dosadašnje izjave velikodostojnika SPC u Crnoj Gori, u kojima su prvo negirali svoje učešće u političkim procesima, potom ga potvrđivali, da bi na kraju najavljivali ‘povlačenje SPC iz politike’, a potom sami sebe demantovali političkim pregovorima u Ostrogu i pismom Episkopskog saveta, crkvenog tela u kojem sede i strani državljani”, navode iz DPS i dodaju da je “upravo to završna faza izrugivanja vere i politike”.

“Sklapati političke dilove u manastirima, svađati se pred moštima sveca na kojeg su se toliko pozivali čak i na dan izbora, pa čak ni ne demantovati da je bilo verbalnih sukoba na svetom mestu, nije ništa drugo nego pokazivanje najdubljeg nepoštovanja prema svetinjama za koje su tvrdili da se bore. Njihova borba je, to je sada sasvim jasno, svedena na borbu za fotelje, funkcije i nadmoć u novoj vlasti. Otvorene i neskrivene političke aspiracije, pokazuju da su svetinje bile samo sredstvo za manipulaciju građanima”, zaključuju u DPS-u.

Komentari

Vaš komentar