Podeli
Foto: Printscreen/YouTube/Нова српска демократија

Dužni smo narodu Crne Gore koji je tri meseca izlazio na litije da ukinemo Zakon o slobodi veroispovesti i donesemo nov, poručuje u razgovoru za Nova.rs profesor Budimir Aleksić iz Demokratkog fronta, jedne od stranaka okupljene u pobedničkoj koaliciji "Za budućnost Crne Gore" .

Profesor Aleksić odlučan je da Zakon treba ukinuti i smatra da to može da se uradi pre formiranja Vlade Crne Gore.

“Zakon treba ukinuti, a ne menjati jer je narod na litijama tražio ukidanje Zakona. Ukidanje bi bilo legitimisanje narodne volje koja je jasno iskazana na litijama i na izvorima koji su doveli do pada režima koji je doneo taj Zakon. Stvar je elementarne odgovornosti prema narodu da taj Zakon bude ukinut”, kaže Aleksić za Nova.rs.

On smatra da apsolutno nema razloga  da se čeka formiranje nove vlade za tako nešto jer je Skuština Crne Gore formirana, radi u punom kapacitetu i može da donosi zakone i odluke.

Kada se formira Vlada, ona treba da potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom poput onog koji je sa katoličkom crkvom 2010. postpisala vlada Igora Lukšića, kaže Aleksić i dodaje da bi po potpisivanju ugovora, vlada trebalo da formira radnu grupu koju bi činili eksperti, državni organi, crkvena lica koja bi radila na izradi “ozbiljnog, demokratskog zakona”.

Aleksić insistira na tome da je sporni Zakon potrebno ukinuti, a ne izmeniti, što predlažu njegovi koalicioni partneri iz Građanskog pokreta URA.

“Setite se da je i DPS pre izbora nudio izmene Zakona što je SPC odbila. Zakon ima dosta manjkavosti  i nije dovoljno da se samo ta dva najspornija, retrogradna člana izmene već treba pretresti ceo zakon i to treba da uradi radna grupa koja će temeljno izraditi nov zakon”, kaže Aleksić.

Kaže i da u pobedničkoj koaliciji nigde nije video eksplicizno zagovaranje izmena Zakona o slobodi veroispovesti iako je iz URA-e rečeno da neće glasati za povlačenje Zakona.

“Treba da legitimizujemo narodnu volju koja je nedvosmisleno iskazana na tromesečnim narodnim litijama. Dakle, pre formiranja vlade treba ukinuti zakon, Vlada onda potpisuje Temeljni ugovor sa SPC i formira radnu grupu za novi zakon. Tehnička je stvar da li će Irinej doći da to odobri ili će imenovati nekog episkopa”, objašnjava Aleksić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar