Podeli:
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Broj umrlih od koronavirusa u Evropi juče je prvi put premašio broj preminulih u Aziji; dok Vuhan iz kojeg je COVID-19 potekao već nekoliko dana unazad beleži tek po jedan novi slučaj dnevno, Italija, Španija, pa čak i Nemačka i Velika Britanija obaraju svoje rekorde u broju zaraženih i preminulih od novog koronavirusa.

I Svetska zdravstvena organizacija je Evropu proglasila “epicentrom” pandemije koja je krenula iz Kine, a Italija, Španija i Francuska su zabeležile rekordan broj preminulih pre samo nekoliko dana. Ukupan broj zaraženih danas je, takođe, prevazišao 200.000.

Italija: 150-200 umrlih dnevno

Italija je na skoro 3.000 žrtava i više od 35.000 zaraženih, u Španiji je koronavirusom, u trenutku pisanja ovog teksta, zaraženo 14.769 i umrlo 638 ljudi, dok Francuska 9.134 zaraženih i 264 umrlih.

Pročitaj i:

Pošto je u jeku pandemije Evropa postala žarište koronavirusa, i druge evropske države uvele su ograničenja po ugledu na Italiju. Sama Italija najavila je skoro izvesno produženje vanrednih mera koje bi, prema prvobitnom planu, trebalo da budu na snazi do 25. marta. Ipak, cifre se neprestano menjaju u jednom smeru – naviše, i broj zaraženih i preminulih neprekidno raste.

Španija, zvanično četvrta najteže pogođena zemlja u pandemiji koronavirusa, zatražila je od Kine isporuku medicinskih sredstava. Veći broj zaraženih i umrlih od Španije imaju jedino Kina, Italija i Iran.

Nemačka se zasad, makar u poređenju sa zemljama poput Italije i Španije, bolje nosi sa pandemijom, ali je zemlja zatvorila granice sa Francuskom, Austrijom i Švajcarskom izuzev za komercijalni saobraćaj. Kancelarka ipak, zbog porasta broja zaraženih, uvodi nove, drastične mere kojima ograničava javni život u zemlji. Slobodno kretanje nije ograničeno nikome, ali će policija kontrolisati poštovanje donesenih mera.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan preporučio je u međuvremenu bolnicama da pozovu penzionisano medicinsko osoblje i studente medicine da pomognu ako zatreba u lečenju obolelih od koronavirusa.

Velika Britanija: 14 mrtvih u jednom danu

Velika Britanija je takođe dostigla više od 2.500 zaraženih, ali i rekordan broj preminulih u jednom danu – čak 14. U Češkoj su do sada od koronavirusa obolele 572 osobe, dok je testirano više od 5.000. Vanredno stanje uvedeno je i u ovoj zemlji, a zatvorene su i granice. Ne rade kafići, restorani, prodavnice, tržni centri; ulice svih evropskih prestonica mahom su prazne.

Evropska unija u međuvremenu je odlučila da zatvori granice i time duboko uzdrmala ideju o evropskoj solidarnosti; štaviše, pod znakom je pitanja koliko će potpuna blokada evropskih granica biti efikasna i da li evropske zemlje mogu da se pojedinačno jednako uspešno nose sa pandemijom. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je sa druge strane saopštila da će EU nabavljati neophodnu opremu za borbu protiv virusa i da će ona biti distribuirana u čitavom bloku, umesto da članice same vrše nabavku.

Foto:REUTERS/Nacho Doce

Italija se i dalje smatra evropskim žarištem i činjenica je da bi joj dobrodošla pomoć susednih država i drugih članica bloka, mada Španija preti da obori i italijanske rekorde.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos cardenas

Najveći broj zaraženih, ali i preminulih, van Kine upravo je u Italiji, a veruje se da je razlog upravo taj što se virus neometano širio pre nego što je potvrđen prvi slučaj. Ipak, neki zvaničnici smatraju da postoji mogućnost da je Italija potvrdila toliko slučajeva zato što su testovi na koronavirus rigorozniji nego u drugim evropskim zemljama.

Foto: EPA-EFE/JMGARCIA

Nova.rs je pisala o tome da postoji više objašnjenja za naročito kritičnu situaciju u Italiji i severu zemlje, te da postoje sličnosti između Italije i Srbije koje bi mogle da nam posluže kao upozorenje: od pretežno starog stanovništva koje podrazumeva i višu stopu smrtnosti, preko zagađenog vazduha, do nepoštovanja mera samoizolacije i karantina.

Veliki broj zaraženih beleži i Austrija: trenutno je potvrđena zaraza koronavirusom kod 1.843 osobe. Što se pokrajina tiče i dalje je žarište u Tirolu, gde je zabeleženo 352 inficirana lica, zatim sledi Gornja Austrija sa 285, pa Donja Austrija sa 237. Zaštitna oprema koja je hitno potrebna u borbi protiv koronavirusa ponestaje i bolnicama u Austriji, upozorile su austrijske vlasti, a problem se dodatno intenzivirao kada je Nemačka zabranila izvoz medicinske opreme.

Austrijski parlament čak je usvojio i veliki paket zakonskih mera za savladavanje krize koju je izazvao koronavirus. Ipak, svet je danas obišla vest da je jedna 27-ogodišnja žena, koja je bila inficirana koronavirusom, preminula u bolnici u Lincu. Ona je osma žrtva koronavirusa u Austriji, a četvrta samo u jučerađnjem danu.

Rekordan broj žrtava za 24 časa, iako nije u Evropi, zabeležio je Iran u kojem je situacija takođe kritičnija nego u drugim delovima sveta. U Iranu je umrlo još 147 ljudi od koronavirusa što je skoro 15 odsto više u odnosu na prethodni dan, čime je broj žrtava porastao na 1.135 ljudi. Virusom je, prema poslednjim podacima, zaraženo 17.361 osoba u Iranu.

Broj žrtava nastavlja da raste što zabrinjava stručnjake u Iranu, s obzirom da se u petak obeležava Persijska Nova godina zbog čega raste bojazan od širenja virusa.

Pred Evropom je veliki test – pre svega hoće li uspeti da sačuva svoje građane, a blok će sada definitivno imati priliku da dokaže ili opovrgne tezu o velikoj evropskoj ideji.