Podeli
Foto: Printscreen/Twitte/Javier/Morillo/@javimorillo

Američka policija utvrdila je da je muškarac sa kišobranom, koji je snimljen kako razbija izlog prodavnice auto-delova u južnom Mineapolisu tokom protesta posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, zapravo povezan sa ekstremističkom grupom koja veliča belu rasu, čime je samo pokušao da podstakne veću rasnu napetost.

Njegove vandalske akcije ubrzo su dovele do eskalacije nasilja na ulicama Mineapolisa, pa su mirni protesti pretvoreni u haos.

Policija je ovog čoveka nazvala “muškarac s kišobranom” zbog toga što je bio odeven u potpuno crnu odeću, na glavi imao kapuljaču, gas masku i natkrio se crnim kišobranom.

“Ovo je bio prvi požar koji je dalje zapalio niz požara i pljački po celom kraju i ostatku grada”, napisala u nalogu za pretres Erika Kristensen, policijska istražiteljka u slučaju nereda u Mineapolisu, prenosi Dejli mejl.

Policija je, kako kaže istražiteljka, prošle sedmice praćenjem imejla identifikovala 32-godišnjeg osumnjičenog muškarca, za koga se smatra da je član grupe “Pakleni anđeli” (Hell’s Angels) koji je bio instruiran da podstiče društvene nemire.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Policija u Mineapolisu odbila je da objavi ime osumnjičenog.

Pročitajte još:

Nije slušao nikoga

Uprkos tome što je većina protesta u Minesoti bila mirna, neki nemiri su se proširili i na druge delove Minesopolisa i Sent Pola.

Flojd je, podsetimo, ubijen 25. maja, nakon što je beli policajac u Mineapolisu pritisnuo koleno na njegov vrat i tako držao gotovo devet minuta. Dva dana kasnije, 27. maja, video snimak koji je prvo objavljen na Jutjubu, pa odatle ubrzo skinut, uživo je prikazao čoveka sa kišobranom kako šeta ispred auto prodavnice i razbija stakleni izlog čekićem.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Na snimku se vidi kako su se neki od prisutnih demonstranata sukobili sa njim i molili ga da prestane sa razbijanjem izloga, ali on ih nije slušao.

Dugotrajna identifikacija

“Istragom je utvrđeno da je ovaj incident bio prvi na koji su vatrogasci reagovali tokom građanskih nemira”, kaže Brajan Tajner, pomoćnik načelnika vatrogasne službe Mineapolisa.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Kristensen je u izjavi napisala da je na društvenim platformama “bezbroj sati” provela gledajući video i pokušavajući da identifikuje osumnjičenog, ali nije bilo uspeha.

Konačno je preko imejla poslatog policijskoj upravi Mineapolisa uspela da identifikuje muškarca kao člana bajkerske grupe “Pakleni anđeli”, koji je želeo da seje rasne nemire razbijajući staklene površine i vandalski se ponašajući prema dvostrukim crvenim vratima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar