Podeli
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je jutros umro ostaće po svemu sudeći upamćen najpre kao "đedo koji je srušio đavola pa otišao" pošto je stao na čelo masovnih litija u Crnoj Gori koje su, naposletku, odlučile i ovogodišnje parlamentarne izbore i pad vladajuće stranke DPS na čijem je čelu predsednik Milo Đukanović i koja je tri decenije određivala sudbinu zemlje.

Pročitajte još:

Vladika Amfilohije bio je u hijerarhiji SPC drugi čovek posle patrijarha Irineja – koji je izjavio za Nova.rs da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti – i mitropolit svojim porukama i pojavom decenijama nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

Kako su mnogi istakli posle vesti o o njegovoj smrti, bio je jednako osporavan i omražen koliko i voljen – ali je uvek imao autoritet.

Od onih koji su ga bojkotovali dobijao je nadimke poput “Risto Sotona”, “pukovnik u mantiji” i “pukovnik Amfilohije”, a mitropolit je pripadao onoj grupi pravoslavnih sveštenika koji nije priznavao legitimnost Crnogorske pravoslavne crkve, niti postojanje Crnogoraca kao nacije odvojene od Srba; bio je protiv raspada Jugoslavije i zagovarao je ujedinjenje srpskih teritorija.

Mitropolit je važio za čoveka bez dlake na jeziku koji se nije libio da prekori i najviše zvaničnike što Srbije, što Crne Gore, i nije bila retkost da to budu žestoki obračuni.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je, na primer, dva puta držao opelo, Paradu ponosa je nazivao “paradom srama i moralnog smrada”, a premijerku Srbije Anu Brnabić, inače deklarisanu kao pripadnicu LGBT, nazvao je “antirotkinjom”.

Amfilohije je sredinom prošle godine potvrdio pisanje “Vijesti” o sukobu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve i ponovio svoju tvrdnju da je Vučić izdajnik.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, kazao je Amfilohije.

Jednu od poslednjih teških reči na račun predsednika Srbije Amfilohije je izneo krajem prošle godine kad je Vučića nazvao neznalicom, komentarišući njegovu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

“Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica”, rekao je tim povodom podgoričkim “Vijestima”.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Djukanoviću nije držao opela, mada je govorio da je “opsednut đavolom” i da ne zna šta je crkva, jer nije kršten. Tako je rekao i da bi ga rado krstio u Ostrogu.

“Darovit je čovek, uspeo je da uradi mnogo toga, ali isto tako mnoge od suštinskih stvari koje radi ili je uradio ne bi učinio da je bio kršten kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Evo prilike da ga krstimo, pa će drugačije da se bavi politikom i drugim vrednostima. Nadam se da će ovo pročitati. Nije on bez damara da ne čuje”, rekao je mitropolit Amfilohije o predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Govorio je i da mu je “žao Đukanovića” sa kojim je maltene paralelno došao na vlast.

O poplavama koje su pre tri godine pogodile i Srbiju i Evropu, govorio je da je to “božja kazna i poziv na pokajanje zbog slavljenja pobede austrijske predstavnice i transeksualke Končite Vurst na Evrosongu”.

Svojevremeno je izjavio i da oseća grižu savesti jer, po nagovoru iz Crkve, nije otišao u Hag da svedoči u korist Slobodana Miloševića.

Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/ss-fob

Za to se kasnije javno izvinio na sahrani Miloševićevog brata.

Nakon odluke Crne Gore da uvede sankcije Rusiji, Amfilohije je, prilikom predstavljanja knjige “Vratiti se Rusiji” Leonida Rešetnjikova, rekao: “Ko ne bio veran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3.000 puta od mene”.

Posle potpisivanja Briselskog sporazuma, maja 2013, organizovan je protest na beogradskom Trgu Republike, na kojem je Amfilohije održao moleban za Kosovo i Metohiju, rekavši: “Molimo se za upokojenje vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh”.

“Ko se mača maši, od mača će poginuti”

Na opelu ubijenom premijeru Zoranu Djinđiću, pod tek podignutim zidinama Hrama Svetog Save na Vračaru, rekao je da ga je “ubilla bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previđa večnu istinu da ko se mača maši – od mača će i poginuti”.

“Rana Zorana Djindjića opominje i podseća – dosta je bilo bratomržnje, dosta je bilo rata, svako ubistvo je bratoubistvo, zlo nikom dobro ne donosi, rat nije nikome brat”, poručio je u Hramu Svetog Save u Beogradu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na opelu tragično preminulom predsedniku Vlade Srbije Zoranu Đinđiću 2003. godine.

On je kasnije ipak tvrdio da se reči “ko se noža lati, od noža će poginuti” nisu odnosile na ubijenog premijera. Tvrdio je da su mu “neokomunisti” pripisali da je, kada je to rekao, mislio na ubijenog premijera.

Zoran Đinđić Foto:EPA PHOTO/SRDJAN SUKI

“Ja sam to rekao za ubice Đinđićeve. To je svakom jasno bilo kada sam to izgovorio. Ali ovaj Beba (Popović) – on je glavni tvorac u Crnoj Gori sadašnjeg neokomunizma – i ovi drugi, mene su optužili da sam to rekao za Đinđića. Ne dao Bog. Meni je Atanasije rekao: ‘Pa ti si ga proglasio za sveca’”, rekao je Amfilohije u intervjuu koji je dao za Nedeljnik.

Tada je dodao i da izjavom da se boji da politika Aleksandra Vučića vodi izdaji Kosova, nije napao niti povredio predsednika Srbije, te da je bio “zapanjen” reakcijama na nju, a da ako je nešto moglo da se shvati kao napad, onda je to bilo opelo Vladi na čijem je čelu tada bio Ivica Dačić.

Bio je veliki protivnik abortusa pa je za žene na balkanskim prostorima govorio da su postale “majke čedomorke”, koje za jednu godinu u svojim utrobama pobiju više dece nego što su pobili “Musolini i Hitler i Broz” i Albanci na KiM.

Onima koji su insitirali na tome da su Crnogorci, mitropolit je govorio da to govore tako samo zato što su rođeni u Crnoj Gori, poredeći ih pri tom sa volovima i kozama koje su takođe rođene u Crnoj Gori, ali nisu Crnogorci i Crnogorke.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je jutros u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen u nedelju nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici.

“U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Кliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navedeno je jutros na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvonice u 10, 12 i 16 casova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić je ranije danas na svom Tviter nalogu pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Na portalu Nova.rs pročitajte biografiju mitropolita Amfilohija, potom reakcije na njegovu smrt, kako je Amfilohije govorio o Milu Đukanoviću, a u posebnom tekstu otkrijte i moćno značenje imena Amfilohije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram