Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanska vlada izdvojiće 76 milionana funti (oko 87,5 miliona evra) za podršku onima koji su kod kuće "zatvoreni u noćnoj mori", kao što su žrtve porodičnog nasilja, javlja danas BBC.

Ministar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu Robert Dženrikj saopštio je na konfereciji za novinare da će novac ići ranjivoj deci, žrtvama porodičnog nasilja i “modernim robovima”.

Sredstvima će se osigurati sigurni smeštaj za žrtve nasilja i njihovu decu, kao i za regrutaciju dodatnih stručnjaka za pitanje porodičnog nasilja, piše BBC.

Stručnjaci su krajem aprila upozorili da bi restriktivne mere zbog koronavirusa mogle dovesti do 20 posto više porodičnog nasilja jer su žrtve zatvorene sa svojim zlostavljačima, nazvavši to “pandemijom u seni”.

Brojne države već su izvestilke o rastu broja poziva na telefonskim linijama za žrtve zlostavljanja. U isto vreme mere uvedene zbog koronavirusa otežavaju agencijama i humanitarnim organizacijama da stupe u kontakt sa žrtvama nasilja, prenosi je Rojters.

Broj preminulih od covida-19 u Velikoj Britaniji u petak je iznosio 28.131, čime se ta država približila Italiji, drugoj najpogođenijoj državi na svetu po broju smrtnih slučajeva, iza SAD-a.

Britanci su proveli 1.129.907 testova, a samo u petak bilo ih je 105.937.

Komentari

Vaš komentar