Podeli
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

U Domovima za starije u Engleskoj i Velsu tokom pandemije covida-19 umrlo je najmanje 20.000 ljudi više nego u istom periodu prethodnih godina, javlja Rojters na temelju službenih podataka.

U osam nedelja do 1.maja u domovima za starije u Engleskoj i Velsu ukupno je od svih uzroka umrlo 37.627 ljudi, po podacima Nacionalnog ureda za statistiku (ONS).

Na temelju poređenja s prosečnim nedeljnim brojem smrtnih slučajeva u istom periodu tokom poslednjih pet godina agencija Rojters je izračunala da je u Engleskoj i Velsu ove godine bilo 19.900 smrtnih slučajeva više.

Taj broj isključuje još stotine umrlih u Škotskoj i smrtne slučajeve nakon 1. maja. Neki štićenici domova su prebačeni u bolnice i tamo su umrli pa ni oni nisu uključeni u ovu statistiku.

Poređenje broja smrtnih slučajeva s prosečnim mortalitetom statističari smatraju najtačnijim načinom za procenu posledica pandemije, uključujući slučajeve direktno izazvane pandemijom kao i slučajeve do kojih je došlo usled nedostatka brige za druge zdravstvene probleme.

Broj umrlih od covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu sada je prešao 30.000, što je uvjerljivo najviše u Europi, pokazali su novi podaci objavljeni u utorak. Takav broj potiče dodatna pitanja o upravljanju vlade Borisa Johnsona krizom zbog širenja zaraze novim koronavirusom.

Komentari

Vaš komentar