Podeli:
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSB) tvrdi da hakeri koje podržava Rusija pokušavaju da ukradu istraživanja o vakcini i načinu lečenja za Kovid-19 iz akademskih i farmaceutskih institucija širom sveta.

U koordinisanom saopštenju Velike Britanije, SAD i Kanade za hakerske napade optužuje se grupa APT29, poznata i pod nazivom “Cozy Bear”, za koju se tvrdi da skoro sigurno deluje u okviru ruskih obaveštajnih službi, prenosi Rojters.

“Osuđujemo ove napade, dostojne prezira, protiv onih koji obavljaju rad od životne vrednosti kako bi se borili protiv pandemije korona virusa”, rekao je direktor operacija u NCSB Pol Čičester.

NCSB navodi da grupa tokom napada koristi niz alatki i tehnika i upozorava da će APT29 nastaviti da napada organizacije, koje učestvuju u istraživanjima za pronalazak i razvoj vakcine za Kovid-19.

Velika Britanija i SAD saopštile su u maju da je mreža hakera napala nacionalne i međunarodne organizacije, koje su reagovale na pandemiju Kovida-18, ali takvi napadi ranije nisu izričito dovođeni u vezu sa ruskom državom.

Grupa “Cozy Bear”, koja se povezuje sa ruskom vladom, sumnjiči se za hakerske napade na Demokratsku stranku uoči predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Komentari

Vaš komentar