Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Snage bezbednosti su u Belgiji uhapsile 116 učesnika protesta u Briselu, organizovanog zbog smrti tinejdžera afričkog porekla koji je preminuo nakon što ga je privela policija.

Učesnici protesta su zapalili policijsko vozilo, razbili staklo i vrata na policijskoj stanici i oštetili bankomate i radnje u obližnjim ulicama.

Među 116 uhapšenih je 30 maloletnika, a jedan od demonstranata je u hitnoj pomoći, navela je policija.

Stotine građana okupilo se pred policijskom stanicom, u blizini železničke stanice u severnom delu Brisela, na protestima zbog smrti mladića (23) afričkog porekla Ibrahima Barije, javila je agencija Anadolija.

Tokom protesta mogle su se čuti parole “Crni životi su važni”, “Pravda za Ibrahima”, “Policajci ubice”, a demonstranti su potom počeli da bacaju kamenje na policijsku stanicu, na što su pripadnici snaga bezbednosti odgovorili korišćenjem vodenog topa.

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Demonstranti su kamenjem pogodili i vozilo belgijskog kralja Filipa, koje je slučajno prolazio regijom u kojoj su protesti trajali, a zasad nije poznato da li je u tom trenutku u vozilu bio kralj.

Nekoliko demonstranata je povređeno i prebačeno u bolnicu, a više demonstranata je privedeno.

Policija je privela Ibrahima Barijea s obrazloženjem da se nije pridržavao mera preduzetih u okviru borbe protiv korona virusa.

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Barije je mobilnim telefonom snimio video policije, a zatim pobegao.

Potom je uhapšen i odveden u policijsku stanicu, sat vremena kasnije izgubio je svest, a umro u bolnici u koju je prebačen, pa je tužilaštvo pokrenulo istragu o smrti mladića.

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar