Podeli
Foto:EPA-EFE/WU HONG

Savet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Razvojno-investicioni program državnih institucija od 2021. do 2023. godine koji sadrži 255 projekata, vrednosti oko dve milijarde evra, i doneo odluku o oslobađanju od plaćanja carina, PDV i drugih indirektnih poreza na uvoz vakcina.

Savet je doneo odluku o oslobađanju plaćanja indirektnih poreza na medicinske provtivmere za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa.

Tom odlukom je propisano oslobađanje od plaćanja carina, PDV-a i drugih indirektnih poreza na uvoz vakcina, medicinskih sredstava i protivmera koje se nabavljaju putem određenih sporazuma i ugovora.

Savet ministara smatra da treba omogućiti i efikasan rad stalne organizacije Balkanskih medicinskih snaga (BMS) i njenog osoblja, pa je tako utvrđen predlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o aranžmanima zemlje domaćina u vezi sa statusom BMS.

Reč je o zaključivanju sporazuma između Vlade Severne Makedonije, Saveta ministara Albanije, Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Crne Gore, Vlade Srbije i Vlade Slovenije.

Cilj Sporazuma je da se omogući Stalnoj organizaciji BMS da efikasno izvršava svoje dužnosti i funkcije kroz funkcionalno operativno sedište u Skoplju.

“Predviđena sredstva potrebna za sprovođenje sporazuma iznose 10.000 evra godišnje za zajednički budžet Stalne organizacije BMS i biće obezbeđena iz redovnih sredstava Ministarstva odbrane BiH”, navodi Savet u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar